Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgsfabriken för handsprit går på högvarv – och höjer priserna

Inte ens vd:n får komma in på fabriksgolvet. Allt för att freda personalen från smitta när produktionen av tvål och handsprit nu ökas till treskift på Clemendo i Helsingborg.
Privata kunder väljs bort för att garantera leveranser till vården – som får betala mer än tidigare.

På Clemendo tillverkas desinfektionsmedel till sjukvården. Inte ens vd Jesper Svensson släpps in i produktionen. Här tillsammans med fabrikschefen Mathias AnderssonBild: Britt-Mari Olsson
För en månad sedan valde företaget Clemondos ledning i Helsingborg att för dyra pengar säkra tillgången på råvaror för en ökad produktion av desinfektionsmedel.
– Det handlar om handsprit, tvål och kräm. Vården är vår dominerande kund. Efterfrågan överstiger vida vår förmåga och andra får stå tillbaka, säger Jesper Svensson, som är vd för företaget med runt 65 anställda i Helsingborg.
Bolaget som också tillverkar produkter för fordon, städ och industri går för högtryck. Man har gått över till treskift för att klara produktionen som nu allt mer domineras av produkter för sjukvården. Efterfrågan är så stor att allt som produceras omgående lämnar fabriken.
– Vi har tagit in några av våra pensionärer, tjänstemän från företagets kontor och inhyrda för att klara produktionen. Det behövs rätt kompetens för att kunna köra linjerna, säger Jesper Svensson.
HD och Sydsvenskan får ingen rundvandring i fabriken. Inte ens vd släpps in bland maskinerna. Utöver produktionens vanliga regler gör man nu allt för att freda sin personal från smitta.
– Vi har tydliga restriktioner. Bara fabrikspersonal får vara i fabriken. Vi tillåter inga lastbilschaufförer, utan sköter all lastning och lossning själva och vi har slussar för både varor och personal, säger fabrikschefen Mathias Andersson.
Företaget har bildat arbetsgrupper och de olika grupperna äter inte tillsammans och de använder olika toaletter.
– Vi har ett stillastående på tio minuter mellan skiften. Ingen överlappning, säger Mathias Andersson.
Porten öppnas en kort stund för fotografering. Men längre än till porten kommer ingen som inte arbetar i fabriken där handspriten tillverkas. Allt för att hålla Coronasmittan borta från personalen.Bild: Britt-Mari Olsson
Clemondo levererar också till en del andra regioner och landsting, bland annat Västra Götaland och Jönköping. Med stigande kostnader för råvaror, förpackningsmaterial och transporter har man fått förhandla med regionerna om ökad ersättning. På region Skåne har man inte tid för någon intervju men meddelar skriftligt att Clemondo ”aviserat att de behöver höja sina priser tillfälligt”.
Något nytt pris är inte klart, men avtalen med regionen uppges medge justeringar om leverantören har "väsentliga kostnadsökningar kopplade till avtalet".
Enligt regionen har ingen annan leverantör aviserat prishöjningar kopplat till coronakrisen.
Ni är inte oroliga för att bli beskyllda för att utnyttja krisen för att höja priserna?
– Jag är mer rädd för att aktieägarna ska säga att vi inte har tagit ut högre priser. Vi kunde ha sålt dyrt till privata kunder. Vi väljer bort affärer med höga marginaler och tycker att vi tar ett stort moraliskt ansvar, säger Jesper Svensson.
Företaget sitter i daglig dialog med sina leverantörer och man uppger att det finns råvaror som på kort tid ökat med 200 procent i pris. Beslutet man tog för en månad sedan säkrade tillgången på råvaror för större produktion under två månader. Hur det blir om de stora behoven håller i sig är oklart.
– Vi kan öka ytterligare, men då måste Socialstyrelsen eller landstingen garantera volymerna. Vi kan inte sitta med en massa dyra råvaror, säger Jesper Svensson.
Han berömmer myndigheternas snabba agerande under krisen och lever själv i en vardag där han måste ta ansvar för företagets ekonomi, samtidigt som han känner ett samhällsansvar.
– Vi har en samhällskritisk funktion och det hade varit fruktansvärt om vi inte hade kunnat leverera.
Gå till toppen