Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritiken mot Tegnell: ”Ovärdigt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell har under de senaste veckorna utsatts för omfattande hot och hat. På den dagliga presskonferensen valde Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att bemöta påhoppen. – Det offentliga bara spottar ur sig massa dumheter.

"Jag tycker det är ovärdigt när riksdagsledamöter och personer i det offentliga bara spottar ur sig massa dumheter" säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.Bild: Henrik Montgomery/TT
Fredagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten hölls i ny lokal, ett större rum, som kan hantera det mediepådrag som konferenserna genererar.
I den allmänna uppståndelsen kring krisen har mycket kritik riktats mot statsepidemiolog Anders Tegnell. Något Johan Carlson tycker är obefogat.
– Det är närmast ovärdigt, det han har utsatts för. Och han (Anders Tegnell) har fått utstå kritik som om det vore en liten firma, och åtgärderna beror på hans uppfattning hit och dit, säger Carlson.
Carlson syftar på det lagarbete som myndigheten enligt honom utövar. Till deras uppgift hör att skydda svenskars hälsa. Och de rekommendationer myndigheten kommer med, utformas i grupp.
– Sen börjar det starta en diskussion i hela Europa om konsekvenserna på samhällsekonomin och om vi vidtar för kraftfulla åtgärder. Hittills har kritiken mot oss varit tvärt om, att vi har vidtagit för svaga åtgärder.
Carlson betonade att statsepidemiologen har en betydande roll, men att besluten inte är hans att stå till svars för.
– Det här är en myndighet som arbetar med lägesanalyser. Aldrig någonsin har vi fått så stor positiv respons, men det har heller aldrig varit en sådan våg av kritik mot enskilda medarbetare, säger han.
Johan Carlson tror att Tegnell hanterar kritiken bra.
– Men jag tycker det är ovärdigt när riksdagsledamöter och personer i det offentliga bara spottar ur sig massa dumheter, säger han.
Gå till toppen