Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stadsteater och Malmö Live stänger också helt

Malmöoperan och Skånes dansteater har redan stängt helt för publik verksamhet. Nu är det klart att även Malmös två andra stora kulturinstitutioner stänger på måndag. Beskedet kom från Malmö Live konserthus och Malmö stadsteater under fredagen.

Malmö stadsteater och Malmö Live konserthus stänger nu bägge för publik verksamhet. På bilderna syns ensemblen i "Orlando" på Malmö stadsteater och Malmö symfoniorkesters chefsdirigent Robert Trevino.Bild: Hussein El Alawi och Peter Frennesson
På nio dagar har Malmös kulturliv gått från packade kalendrar till tomma. Folkhälsomyndighetens besked den 11 mars om förbud för större folkmassor än 500 personer på grund av coronautbrottet följdes av besked från Malmös fyra stora kulturinstitutioner om att de skulle begränsa sin publik. Men bara ett dygn senare kom beskedet från Region Skåne Holding AB om att de stänger Malmöoperan för publik verksamhet. I helgen följde Skånes dansteater upp med beslutet att också stänga helt.
Hittills har Malmö stadsteater försökt genomföra sina föreställningar, men märkt av en minskande biljettförsäljning. På Malmö Live konserthus har man ställt in en stor mängd konserter och valt att livesända två Malmö symfoniorkester-konserter på nätet.
Men på fredagen kom det väntade beskedet. Även Malmö Live konserthus och Malmö stadsteater stänger sin publika verksamhet från den 23 mars till den 30 april. Beslutet har fattats i samarbete med ägaren Malmö stad.
– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Live och Malmö Stadsteater som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Malmö Live konserthus vd Maria Freij och Malmö stadsteaters chef Kitte Wagner i ett gemensamt uttalande.
Malmö stadsteater planerar nu för att nå ut på nya sätt under uppehållet.
– Hela teatern har försökt in i det sista att hålla den publika verksamheten flytande. Men nu går det inte längre. Vi kommer att göra allt vi kan för att hitta kreativa lösningar för att anpassa och tillgängliggöra föreställningarna digitalt. Så snart vi får möjlighet öppnar vi för vår publik igen, säger teaterchef Kitte Wagner i ett pressmeddelande.
Premiären av "Tartuffe" på Hipp nästa vecka blir därmed inte av, men man färdigställer produktionen och hoppas kunna filma den för webbsändning. Sista föreställningen av "Prekariatet" visades under torsdagen. Repetitionerna av Roland Schimmelpfennigs "Halva månen" pausas nu med målet att ha premiär i slutet av maj.
För Malmö Lives del tänker de nu försöka fortsätta satsningen på att livesända konserter med Malmö symfoniorkester. Deras chefsdirigent Robert Trevino, som i vanliga fall ofta är på resande fot runtom i världen, kommer att vara baserad i Malmö under coronakrisen.
Gå till toppen