Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljonstöd i coronakrisen: ”Otrolig vilja”

Trots att hockeysäsongen är över fortsätter supportrar och företag att köpa biljetter till matcher. Hockeyallsvenska seriesegraren Björklöven har sålt drygt 22 000 fiktiva biljetter till ett värde av över en miljon kronor.
– Det är helt otroligt vilken vilja och stöttning som finns, säger klubbens vd Anders Blomberg.

Björklöven och AIK är två av klubbarna som drar in pengar på att sälja fiktiva biljetter.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Coronavirusets härjningar ställer till det för alla i samhället. För idrotten är det ett hårt slag och en av de stora förlorarna är ishockeyn som fick sätta punkt för säsongen när slutspel och kval skulle börja eller precis hade startat.
För de hockeyallsvenska klubbarna, som bedriver sin verksamhet under knappa förhållanden, är det extra tufft.
Då visar supportrar och företag sin stöttning. Flera klubbar säljer fiktiva biljetter till de matcher som nu inte blir av och krisklubben AIK, som skulle kvala för sin existens i hockeyallsvenskan, har exempelvis sålt nästan 13 500 biljetter.
Den klubb som sticker ut mest är Björklöven som på fredagsmorgonen hade sålt 22 017 biljetter á 50 kronor och dragit in drygt en miljon kronor.
Laget hade ju börjat kvalet till SHL men den allsvenska finalen mot Modo bröts efter två spelade matcher.
– Det betyder jättemycket naturligtvis när det blev som det blev med den här säsongen. Det är jätteviktigt med det stöd fansen visar för klubben, men även intäktsmässigt där vi kan täcka upp för en del av de intäkter vi går miste om, säger Blomberg.
Björklöven är en av sex allsvenska klubbar som spelat på dispens den här säsongen efter att inte ha uppfyllt ishockeyförbundets licenskrav på två miljoner kronor i eget kapital.
Blomberg säger att klubbens överlevnad inte är hotad.
– Jag känner ingen oro här och nu för föreningens överlevnad, vi har en stark uppbackning och har gjort ett bra år, sedan får vi se vart allt landar. Vi håller på att räkna på det. Men det är en allvarlig situation, inte bara för oss utan för många idrottsföreningar. Det är intäkter på ett par miljoner som slår mot oss, säger han.
När säsongen ställdes in beslöt Svenska ishockeyförbundet att ingen upp- eller nedflyttning mellan serierna skulle ske. Det centrala avtalet i hockeyallsvenskan ger klubbarna cirka sex miljoner kronor per år medan motsvarande avtal i SHL ger 30-40 miljoner.
Gå till toppen