Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Pandemin får inte kväva ekonomin.

Kerstin Hessius.Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Kerstin Hessius utspel ruskade om. Jobb försvinner sekund för sekund och vi riskerar en depression med 20–40 procents arbetslöshet, förklarade hon i Aktuellt på torsdagskvällen. Som vd för Tredje AP-fonden – och med en bakgrund som vice riksbankschef och vd för Stockholmsbörsen – vet hon en hel del om ekonomiska trender. Och hennes varning gjorde sig åter påmind vid fredagens dramatiska arbetsmarknadsbesked.
Lastbilstillverkaren AB Volvo avbryter all produktion i Sverige och permitterar 20 000 anställda. Samtidigt berörs 25 000 arbetstagare när Volvo Cars stoppar sin svenska personbilstillverkning. Tidigare i veckan valde lastbilstillverkaren Scania dessutom att pausa merparten av sin produktion.
Ändå är det inte storföretagen som är känsligast för de åtgärder som vidtagits mot spridning av coronavirus. Små och medelstora företag har mindre ekonomiska marginaler och för många har affärerna snabbt gått i stå.
Regeringen och Riksbanken har agerat föredömligt snabbt med olika stödåtgärder. Men som Hessius påpekar kan det låsta läget inte lösas med finans- eller penningpolitik. Så länge det knappt finns efterfrågan i någon bransch blir stödet på sin höjd ett sätt att bromsa den negativa utvecklingen. Ordningen måste snart återgå till det normala, menar Hessius. I en debattartikel i Svenska Dagbladet uppmanar hon politikerna att ange en tidpunkt för detta.
"Vi måste snarast få stopp på den faktiska katastrof vi är inne i som är ännu värre än den potentiella som vi försöker att undvika."
Visst kan det låta tilltalande med ett datum då allt som satts på undantag blir som vanligt igen. Men smittspridningens utveckling har visat sig vara svårförutsägbar. Behovet av krisåtgärder skulle i princip kunna vara ännu större när den utsatta tidpunkten nåtts. Då måste denna deadline rimligtvis skjutas fram, varpå företagen ingetts falska förhoppningar.
Därtill bör effekten inte överdrivas av en förändring som enbart rör svensk ekonomi. I ett exportland som Sverige börjar de ekonomiska hjulen inte snurra på allvar förrän läget normaliseras även i andra länder.
Likväl berör Hessius något mycket viktigt. I längden finns inga praktiska möjligheter att låta ekonomin gå på sparlåga. Ganska snart når utvecklingen en punkt då politiker blir tvungna att avgöra vilket samhällsekonomiskt pris som är rimligt att betala för att rädda människors liv.
Att prata om detta är lika olustigt som nödvändigt. Men de folkvalda borde redan nu börja kommunicera att de vid behov är beredda att ta besluten som krävs för att undvika en ekonomisk depression. Sådana besked ger åtminstone lite mer hopp till krisdrabbade företag och de svåra avvägningarna går inte att komma undan. Utan rejäla skatteintäkter från det fria näringslivet står snart även det offentliga utan tillräckligt med pengar. Särskilt fort kan det gå i ett läge då vårdsektorn kräver extra resurser för att hantera coronavirus.
Det finns helt enkelt inget ansvarsfullt sätt att hantera pandemin utan att också ta hänsyn till ekonomin.
Gå till toppen