Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SVA vill hjälpa till med coronatester

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) erbjuder sitt labb för att analysera coronaprover. – Vi är redo att ställa våra resurser till förfogande, säger Henrik Ericsson, avdelningschef på laboratoriet till ATL.

Blodprovsnålar. Arkivbild.Bild: Jurek Holzer / SvD / TT
SVA har Sveriges största laboratorium för djurprover. Nu vill myndigheten kunna hjälpa sjukvården genom att analysera stora mängder coronaprover.
SVA har inte fått en formell förfrågan om att hjälpa till, men man har sedan tidigare fört diskussioner med Folkhälsomyndigheten och Försvarsmakten. Om behov skulle uppstå kan labbet vara igång inom en vecka, enligt Ericsson.
SVA har kapacitet att analysera många prover samtidigt, eftersom antalet individer i ett djurbestånd ofta är högt.
Myndigheten har tre säkerhetslaboratorier där personalen kan analysera virus. SVA har sedan tidigare erfarenhet av att analysera många typer av coronavirus.
– Många av de här sjukdomarna kan traditionellt gå mellan djur och människa och därför har vi sedan tidigare ett nära samarbete med humansidan för att kunna analysera prov åt varandra. Så det här är inte någon ny situation, säger Ericsson till tidningen.
Gå till toppen