Annons

Annons

Annons

Kultur

Vad gör kulturarbetarna i karantänen?

Just nu är det kris i kulturbranschen. Föreställningar, författarsamtal och konserter ställs in, produktioner läggs på is och kontrakt rivs. Filip Yifter-Svensson pratar med sju skånska kulturarbetare över Facetime om hur de påverkats av coronakrisen. Möt sjukhusclownen som inte får gå till jobbet, komikern som inte är så peppad på att stå på scen, och operasångaren Rickard Söderberg som bjuder på spontan balkongsång.

Text

Komikern Jonatan Unge befinner sig på turné med sin humorgrupp Semst. När vi når honom är han på väg till Eskilstuna där premiären ska äga rum.

– Jag har varit ganska opepp faktiskt. Det är mest för att det här läget har påverkat en så mycket. Jag är orolig för min mor och ekonomin, säger han.

Sjukhusclownen Alice Barte berättar att hon just nu när hon inte kan utöva sitt yrke ägnar tiden åt att ”förfina sina skills”.

Annons

Annons

– Jag kan spela lite munspel, men jag ska träna mer på det nu.

För författaren Lina Wolff innebär karantänen ingen större förändring. Den påminner om hennes vanliga författartillvaro.

– Man sitter ju alltid hemma. Man går upp på morgonen, dricker sitt kaffe, går sin promenad, sätter sig och skriver. Och så håller man på så.

Operasångaren Rickard Söderberg kliver ut på sin balkong i solen. Han berättar att han försöker nå sin publik via Instagram nu när alla föreställningar ställs in.

– Det är första gången i år som jag kan stå på balkongen. Positivt! säger han och sjunger sedan en liten trudelutt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan