Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Varken kris eller vanvård på S:t Knut och Aspen

Replik på debattartikel från Andreas Johansson och Henrik Thorsell (L).
I dagens situation är jag mest orolig för våra kommuninvånare, särskilt våra äldre och multisjuka personer. Vi följer händelseutvecklingen och analyserar hur smittspridning kan påverka verksamheterna. Bland vidtagna åtgärder, råder besöksförbud på äldreboenden, vi ställer in aktiviteter för äldre och restaurangerna på aktivitetshusen är inte öppna för externa besökare. Vi kommer att erbjuda hjälp med bland annat hemleverans av mat för de som inte längre kan gå till servicehusen för måltid. Det finns ideella föreningar och kyrkan som erbjuder hjälp till våra utsatta i samarbete med våra vård- och omsorgsentreprenörer. Det är vi tacksamma för. I dagsläget är vård- och omsorgsverksamheterna i Vellinge kommun stabil. Jag har full respekt för hur arbetet med situationen sker ute på våra verksamheter. All heder till alla medarbetare ute i verksamheterna i vår kommun.
Av den anledningen finner jag Liberalernas debattartikel anmärkningsvärd. Nu bör det inte vara tid för politiskt käbbel. Sverige och alla länder befinner sig i en tuff tid nu och även framöver. Med det sagt finns det en rad osanningar i debattartikeln som måste bemötas. Jag finner det oerhört ansvarslös av Andreas Johansson (L), andra vice ordförande i omsorgsnämnden och Henrik Torsell (L), att fara med dessa osanningar. De skriver ”Vi vill att våra gamla ska känna sig trygga, bli vänligt bemötta…” men bortser från att i socialstyrelsens årliga brukarundersökning inom vård- och omsorgsboenden i Vellinge kommun, som senast genomförde under våren 2019, anser 88 % av de äldre att det känns tryggt att bo i vård- och omsorgsboendet och 92 % att de får ett bra bemötande från personalen, samma nivåer som riksgenomsnittet.
Omsorgsnämndens arbetsutskott hade i slutet av januari månad verksamhetsbesök på St. Knut/Aspen, Andreas Johansson (L) var närvarande. Där vi fick träffa Vardagas vd och regionledning. Vi fick ta del av resultatet på boendeenkät genomförd under hösten 2019 av externt företag på uppdrag av Vardaga. Frågorna som ställdes var hur bra trivs du på S:t Knut och Aspen, blir du bemött av personalen på ett bra sätt och får du den hjälp du behöver? Betygen blev 4,5 av 5 möjliga. Vi gick rundvandring på St. knut och Aspen, träffade och samtalade med boende och personal. Vi fick ta del av matkonceptet ”mat som hemma”, maten lagas från grunden på plats. Vi fick möjlighet att bläddrar i matpärmen och ta del av de olika maträtterna som erbjuds boende varje dag. Vardaga har tagit in service personal som bland annat är behjälpliga i köket vid måltider utöver avtal. Andreas Johansson (L) hade inte några kritiska kommentarer eller synpunkter varken till Vardagas ledning eller till moderaterna under dessa timmar som verksamhetsbesöken pågick på St. Knut och Aspen.
Det pågår varken kris eller vanvård på S:t Knut och Aspen. Den 11 mars 2020 gjorde tjänstemän från kommunen verksamhetsbesök på S:t Knut och Aspen. Deras bild av verksamheten sammanfattades som en lugn verksamhet i balans.
Jag är kritisk till Liberalernas agerande i media. Dagen efter publicering av deras debattartikel hade omsorgsnämnden ett arbetsutskott. Andreas Johansson (L) hade inga frågor eller synpunkter till varken ordförande eller tjänstemän på plats gällande deras påstående om vanvård på S:t Knut och Aspen. De hade ingen kravlista på åtgärder trots att de lyfter allvarliga anklagelser i media. De framförde inte sin oro som de lyfter i media. Det finner jag anmärkningsvärt.
Vill Liberalerna verkligen veta hur omsorgen är på S:t Knut och Aspen, så har de all möjlighet att kontakta tjänstemännen för verksamhetsbesök.
Jag förstår att vi har olika politiska ingångar och tycker olika i frågor. Att Liberalerna och socialdemokraterna inte är överens med oss om driftsformen av vård och omsorg är fullt acceptabelt. Det som jag inte tycker är acceptabelt är att man far med osanningar och skapar oro hos kommuninvånarna. Det är oansvarigt att i dessa tider när det råder besöksförbud måla upp en bild av kaos i en verksamhet som är i balans.
Mavis Zander Ordförande omsorgsnämnden Vellinge
Gå till toppen