Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronakraschen skördar nästa krogoffer – Flädie Mat & Vingård i konkurs

Flädie Mat & Vingård gick i konkurs på torsdagen. Även restaurangerna på Bjärreds kallbadhus och Kulturen i Lund, som drivs av bolaget, stänger och trettiofem anställda blir uppsagda.
– När coronakrisen startade såg man plötsligt hur verksamheten bara dog, säger konkursförvaltare Bo Ransnäs.

Flädie Mat & Vingård går i konkurs. Även restaurangerna på Bjärreds kallbadhus och Kulturen i Lund, som drivs av bolaget, stänger.Bild: Sandra Henningsson
På torsdagen lämnade Flädiegruppen in en konkursansökan för moderbolaget Sjutillnio Krog AB med fyra dotterbolag, som står bakom de olika benen i verksamheten.
Den omfattar konferensanläggningen Flädie Mat & Vingård med hotell och vinodling, som familjen Hansson köpte under tidigt 2000-tal. Bolaget driver sedan 2017 också restaurangen vid kallbadhuset på Långa bryggan i Bjärred, där man har ett avtal med Föreningen Bjerreds Saltsjöbad. För drygt ett år sedan tog man också över driften av restaurangen på Kulturen i Lund.
Martin Rosvall Hansson, vd och ägare för Flädiegruppen, vill inte kommentera bakgrunden till konkursen utan hänvisar alla frågor till konkursförvaltare Bo Ransnäs.
Och enligt honom är det coronakrisen som nu skördar sitt nästa offer i hotell- och krogbranschen.
– Vi har inga kunder helt enkelt, inga intäkter. Den uppgift jag har är att bolagen gick ganska bra. Där fanns all framtidstro ända tills för en månad sedan, då man plötsligt bara ser hur verksamheten dör. Sitter man då med 35 anställda rinner pengarna ut väldigt fort, säger Bo Ransnäs.
– Det här är bara början. Människor går inte ut och äter på samma sätt som tidigare. Man ställer in sina konferenser, och bokar av sina bröllop. Det är det som gör det. Inga intäkter, men fortfarande samma kostnader.
I ett meddelande till kunderna på Mat & Vingårdens hemsida skriver ägarna:
”Det är med tungt hjärta vi idag måste meddela er att vår verksamhet upphör den 31:e mars. På grund av den rådande situationen där vår orderbok på några dagar nästan helt utraderades, har vi inget annat val än att likvidera bolaget.”
Restaurangen på Kulturen i Lund stängde under fredagen. Flädie Mat & Vingård och restaurangen på Långa bryggan i Bjärred håller öppet under helgen.
– Jag tror att vi kommer stänga nästa vecka, säger Bo Ransnäs.
Men vinproduktionen är fortfarande igång, berättar han.
– Det finns ett samarbete med en annan vinmakare. Vi ska ha ett möte nästa vecka, och se vad vi kan hitta för lösningar.
Totalt berörs 35 anställda av konkursen.
– De flesta fick gå före konkursen. De andra kommer att sägas upp av mig och det kommer att hanteras via lönegarantin där staten går in, säger Bo Ransnäs.
Vad händer med anläggningen nu?
– Vinproduktionen sker ju också där, så man behöver hitta en lösning som omfattar både fastighet och produktion. Så snart coronaviruset släpper ska det säkert gå att hitta en köpare.
Gå till toppen