Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ensamhet inte nog för äldreboende

90 år gammal och ensam. Det räcker inte för att få en plats på äldreboende beslutade Kävlinge kommun. Förvaltningsrätten stöttar kommunens beslut.

Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Den 90-årige mannen i Kävlinge ansökte om att få flytta till särskilt boende för att han känner sig isolerad i sin lägenhet. Hans hälsotillstånd varierar och han har hemvårdsinsatser i form av sängbäddning, frukost och trygghetslarm. En anhörig besöker honom ofta och hjälper till med städning och matlagning.
”Ensamheten är hemsk” förklarade mannen som vill få mänsklig gemenskap de dagar han mår bra. Att ta färdtjänst till mötesplatser ser han inte som något alternativ, det skulle vara både dyrt och jobbigt.
Men, omsorgsnämnden i Kävlinge kommun avslog mannens ansökan om särskilt boende. De menade att hans behov av stöd kan tillgodoses i det egna hemmet.
Han överklagade då till Förvaltningsrätten som nu avslår överklagandet.
Anledningen är att man inte prövat att motverka hans ensamhet i hemmet. Mannen har inte heller andra omfattande behov av hjälp och stöd i vardagen.
Förvaltningsrätten ifrågasätter inte hans känslor av ensamhet, men eftersom han inte uppgett sig vara otrygg, samt att andra insatser ännu inte prövats, bör hans behov kunna tillgodoses i hemmet skriver förvaltningsrätten.
”Särskilt boende är alltså inte nödvändigt för att han ska anses vara tillförsäkrad en skälig levnadsnivå” avslutar förvaltningsrätten sin dom.
Gå till toppen