Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Tegnells beteende bidrar till att skapa oro och rädsla

Insändarskribenten är kritisk till hur statsepidemiologen Anders Tegnell kommunicerar kring coronaviruset.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har som folkhälsomyndighetens talesperson i uppgift att informera det svenska folket om bakgrunden till de beslut som fattas kring hur coronaviruset ska hanteras i Sverige.
Man kan likna det vid ett föräldraansvar där en far ska få sitt barn att äta en besk medicin i syfte att bli frisk. De flesta föräldrar är införstådda i att en förklaring minskar barnets protester. ”Den här medicinen innehåller en massa soldater som ska ner i din kropp och kriga mot bakterierna som får dig att må dåligt”. Ansträngningarna visar barnet att det finns en förståelse för dess rädsla. Det kallas att visa respekt.
Rakt av betyder ordet respekt ”återspegla”. Respekt handlar om att få en personen att känna sig förstådd. ”Jag förstår att det måste ha varit jobbigt för dig under din uppväxt, att all den ilska som du har byggt upp när du inte har känt dig förstådd har lett till att du idag slår ner andra människor och rånar dem”. Det är genom återspegling som man når andra människor och får dem att känna sig förstådda. Ur den förståelsen föds sedan ett lugn som kan väcka hopp och förtroende.
Motsatsen, att inte visa förståelse, väcker känslor av att bli kränkt vilket är en effektiv grogrund för ilska och protest. Ett barn som inte förstår kommer att fäkta med armarna, vända bort huvudet och kanske också spotta ut hälften av medicinen.
I Expressen den 15 mars säger sig Tegnell inte ha någon förståelse för svenskarnas kritik kring att Sverige gör mindre än andra länder för att stoppa smittan. Han säger ”vi gör mer, fast annorlunda”. Tegnell säger i Agenda att folkhälsomyndighetens strategi för att hantera coronavirusets spridning är grundad på ”tung forskning”. Ett flertal protester från både svenska folket och forskare gör honom inte mindre säker.
Tegnell förklarar vad strategin går ut på och vad man förväntas uppnå med den och vill sedan att man rakt av litar på hans ord, trots att han för drygt en dryg vecka sedan gjorde en stor missbedömning när han påstod att toppen var nådd av coronavirusets spridning i Sverige.
Vi är nog många som känner att vi inte förstår Folkhälsomyndighetens strategi eftersom den talar emot vår instinkt att vilja skydda våra nära och kära.
Som ”ansvarsfull förälder” tycker jag att det är Tegnells skyldighet att svara på frågan hur det kommer sig att alla andra länder respektive kritiska forskare har missat denna ”tunga” forskning och varför den forskningen som han förlitar sig på väger tyngre än annan forskning som talar emot hans strategi.
Tegnells brist i förståelsen för folkets oro i kombination av uteblivna förklaringar leder onekligen till ökad misstro och rädsla hos folket. Detta i sin tur kan leda till att den enskilde individen väljer att skapa egna lösningar på problemet med risk för att Sverige till slut inte har någon enhetlig hantering av coronaviruset.
Sofia Åkerlund Leg. psykolog, Lund
Gå till toppen