Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rosenbergs sista match på Stadion är årets sportbild – dubbelt upp

Bildbyråns Petter Arvidson, återkommande medarbetare i Sydsvenskan, vann årets bild i kategorin sportfeature på årets gala. Bilden föreställer firandet efter Markus Rosenbergs sista mål på Stadion, i matchen mot Dynamo Kiev. Även tidningen Offsides bildreportage från matchen vann pris.

Årets bild: Markus Rosenberg jublar med supportrar efter att han gjort det matchavgörande 4-3 målet i matchminut 96 i sin sista hemmamatch i karriären under fotbollsmatchen i Europa League mellan Malmö FF och Dynamo Kiev den 29 november 2019 i Malmö.Bild: PETTER ARVIDSON
Årets bild blev ett foto på Greta Thunberg omgiven av livvakter efter ett tal i Madrid, tagen av DN-fotografen Roger Turesson. Han fick också en rad andra priser och blev utsedd till årets fotograf.
På grund av coronavirusets spridning var den planerade prisutdelningen inför publik inställd. Istället sändes den online, med den tidigare Sydsvenskan-fotografen Lars Dareberg som konferencier.
Bildbyråns Petter Arvidsons bild på när Markus Rosenberg firade med MFF-supportrarna efter matchen mot Dynamo Kiev i Europa League i höstas vann första pris i kategorin Årets sportfeature. ”Man blir glad av kärleken mellan Markus och publiken. Den färgmässiga balansen, närvaron och spelarens blick. Ett av de starkaste ögonblicken i svensk sport 2019”, lyder motiveringen.
– Det var lite förvånande men roliga nyheter, säger Petter Arvidson, som sitter i bilen på väg från ett jobb.
Bilden är tagen under Europa League-matchen mellan Malmö FF och Dynamo Kiev den 19 november i fjol. Markus Rosenberg hade precis gjort det matchavgörande 4–3-målet i den nittiosjätte minuten.
– Det är på sex minuters övertid och det är hans i princip sista bolltouch. Jag sitter och plåtar på ena kortsida, på ena sidan stolpen. Sedan viker han av till höger istället, jag sitter på vänster sida. Så det blir en liten rush bort dit. Det var rätt mycket supportrar också som hoppade ner från läktaren och omfamnade honom, säger Petter Arvidson.
Vad innebär vinsten för dig?
– Det är ett kvitto på att man har gjort något väldigt bra under året, att bli prisad som en av Sveriges bästa fotografer inom den här genren. Det är första priset jag vinner i Årets bild. Så det är jätteroligt.
Petter Arvidson var inte den enda som vann pris för bilder från matchen. Även tidningen Offsides fotograf Daniel Nilsson vann pris, i kategorin Sportreportage, för sitt bildreportage ”Malmömagi”. ”En extremt skickligt berättad historia inom snäva begränsningar, två timmar och en fotbollsplan. Varje bild har en funktion, en stor variation och är sådär äkta. Hela historien har ett otroligt fint dramaturgiskt anslag” löd motiveringen.
Matilda Ahlbergs bild vann tredjepris.Bild: MATHILDA AHLBERG
Tredjepris i kategorin sportfeature vann helsingborgaren Matilda Ahlberg, frilans som även hon arbetar för Bildbyrån och återkommande för Sydsvenskan. Bilden är tagen efter en match mellan Eskilsminne och Dösjöbro. Julia Spets Nyberg, Nova Karlsson och Maja Ahlm sitter på läktaren och deppar efter förlusten. Det var en direkt avgörande match om vilket lag som skulle få kvala till Elitettan.
– Det är jätteroligt att bli uppskattad för det jobbet man gör. Att det inte måste vara de största matcherna. Detta är en dammatch i division 1, så det är roligt att se att även de bilderna kan bli prisade, säger Matilda Ahlberg.
Tävlingen arrangeras av Pressfotografernas Klubb och är Sveriges största tävling inom bildjournalistik. Priserna har delats ut sedan 1942.
Fakta

Alla vinnare på Årets bild

Årets bild

Roger Turesson

Årets fotograf 2019

Roger Turesson, Dagens Nyheter

Årets tv-fotograf

Magnus Wennman, Aftonbladet

Årets rookie 2019

Vanni Jung Ståhle, Nordens fotohögskola

Svenskt bildreportage

Vinnare: Paul Hansen, Dagens Nyheter

Andrapris: Anette Nantell, Dagens Nyheter

Tredjepris: Lina Larsson, Nordens fotoskola

Nyhetsbild Utland

Vinnare: Hammarström, Frilans/Expressen

Andrapris: Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

Tredjepris: Pontus Lundahl, TT

Vardagsbild Utland

Vinnare: Robin Aron, Göteborgs-Posten

Andrapris: Anette Nantell, Dagens Nyheter

Tredjepris: Niclas Berglund, SVT

Bildreportage Utland

Vinnare: Niclas Hammarström, Frilans/Expressen

Andrapris: Roger Turesson, Dagens Nyheter

Tredjepris: Roger Turesson Dagens Nyheter

Porträtt

Vinnare: Max Modén, Frilans

Andrapris: Roger Turesson, Dagens Nyheter

Tredjepris: Roger Turesson, Dagens Nyheter

Porträttserie

Vinnare: Niclas Hammarströ, Frilans/Expressen

Andrapris: Ali Lorestani, Nordens fotoskola/Dagens Nyheter

Tredjepris: Vanni Jung Ståhle, Nordens fotoskola

Sportbild Action

Vinnare: Joel Marklund, Bildbyrån

Andrapris: Karl-Göran Zahedi Fougstedt, Frilans

Tredjepris: Björn Larsson Rosvall, Exponera

Sportbild feature

Vinnare: Petter Arvidson, Bildbyrån

Andrapris: Andreas Bardell, Aftonbladet,

Tredjepris: Matilda Ahlberg, Frilans/Bildbyrån

Sportreportage

Vinnare: Daniel Nilsson, Frilans/Offside

Andrapris: Peter Holgersson, Frilans/Bildbyrån

Tredjepris: Meli Petersson Ellafi, GP

Kultur/Nöje

Vinnare: Jonas Lindkvist Dagens Nyheter

Andrapris: Izabelle Nordfjell Frilans/Hemmets journal

Tredjepris: Robert Eriksson, Jönköpingsposten

Årets tv/webb 10 min

Vinnare: Magnus Wennman, Aftonbladet

Andrapris: Robin Aron, Göteborgs-Posten

Tredjepris: Mikael Eriksson, SVT

Årets tv/webb 30 min

Vinnare: Anders Deros, Frilans

Andrapris: Niclas Berglund, SVT

Tredjepris: Magnus Wennman, Aftonbladet

Gå till toppen