Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skyttekung vill se tittarrekord i coronatider

Coronaviruset har orsakat tv-sportabstinens i Sverige. Det vill skyttekungen Oscar Wikblad råda bot på när hans Edsbyn tar sig an Villa Lidköping i SM-finalen i bandy. – Det kanske blir ett tittarrekord och det känns ju roligt när omständigheterna är som de är, säger han.

Edsbyns Oscar Wikblad vann skytteligan i bandyns elitserie med 49 mål. Arkivbild.Bild: Ulf Palm/TT
Idrotts-Sverige står stilla som en konsekvens av det nya coronavirusets utbredning. Med ett undantag.
Eftersom endast en match återstår i herrarnas respektive damernas SM-slutspel ska finalerna i Uppsala genomföras innan även bandyn drar sig tillbaka till karantänens dunkel.
Något vidare ös på läktaren blir det dock inte. I stället för runt 20 000 åskådare, som det brukar vara på Studenternas IP, kommer det den här gången vara tomt och ödsligt eftersom den överhängande risken för ytterligare smittspridning gör att publiken tvingas stanna hemma.
– Det är lite tråkigt att själva festen på finaldagen försvinner, så blir det ju. Det är otroligt speciellt. Jag vet inte om man kan föreställa sig på förhand hur det kommer kännas, men det blir märkligt, säger Oscar Wikblad vars klubba smällde in hela 49 mål på 26 matcher i säsongens grundserie.
Med den noteringen vann 23-åringen skytteligan, åtta fullträffar före Brobergs Martin Söderberg, och förde Edsbyn till serieseger.
Nu är Wikblads förhoppning att få lördagens finalmotståndare Villa Lidköping att abdikera från mästartronen och därmed ta hem sitt tredje SM-guld i karriären.
– Det ska bli en rolig final. Det kommer bli jäkligt tufft och det känns verkligen som att det är två riktigt bra bandylag som möts, säger Wikblad som tror att bristen på sport i tv kan locka en ovanligt bred skara tittare till årets final.
TT: Hur ser du på att det här kan vara det sista elitidrottsevenemanget vi ser i Sverige på ett bra tag?
– Det känns otroligt roligt att få visa upp bandyn, och det kanske blir många nya tittare nu. Det kanske blir något slags rekord med tv-tittare och det känns ju roligt när omständigheterna är som de är. Vi ska försöka bjuda på en bra match och bra underhållning.
TT: Har du själv tv-sportabstinens?
– Ja, man känner ju att man saknar att kolla på sport på tv, oavsett vad det är.
TT: Bandyn är ju en av få sporter som fullföljer säsongen den här våren. Vad tyckte du om beslutet att låta finalerna spelas?
– Ja, det var några dagar då det var väldigt ovisst. Alla andra sporter stängde ju ner, men det känns bra ändå att vi får fullfölja säsongen och få ett avslut. Man får följa de riktlinjer som finns. Jag tycker det är bra att vi får spela matchen, säger Oscar Wikblad.
Damernas SM-final mellan Skutskär och Västerås inleds klockan 10.30 medan herrfinalen mellan Edsbyn och Villa Lidköping startar 15.15.
Fakta

Senaste SM-finalerna, herrar

2019: Villa Lidköping–Västerås 8–4, Studenternas IP, Uppsala

2018: Edsbyn–Sandviken 4–0, Studenternas

2017: Edsbyn–Bollnäs 3–1, Tele2 arena, Stockholm

2016: Västerås–Villa Lidköping 5–2, Tele2 arena

2015: Västerås–Sandviken 6–4, Tele2 arena

2014: Sandviken–Västerås 5–4, Friends arena, Solna

2013: Hammarby–Sandviken 9–4, Friends arena

2012: Sandviken–Villa Lidköping 6–5, Studenternas

2011: Sandviken–Bollnäs 6–5 efter förlängning, Studenternas

2010: Hammarby–Bollnäs 3–1, Studenternas

Fakta

Senaste SM-finalerna, damer

2019: Västerås–Skutskär 5–3 efter straffläggning, Studenternas IP, Uppsala

2018: Skutskär–AIK 3–2, Studenternas IP, Uppsala

2017: Kareby–Västerås 3–1, Tele2 arena, Stockholm

2016: Kareby–AIK 3–1, Tele2 arena, Stockholm

2015: Kareby–AIK 3–1, Tele2 arena, Stockholm

2014: AIK–Kareby 5–1, Friends arena, Solna

2013: Sandviken–AIK 4–2, Friends arena, Solna

2012: AIK–Sandviken 5–4 efter förlängning, Studenternas IP, Uppsala

2011: Kareby–AIK 3–2, Studenternas IP, Uppsala

2010: AIK–Nässjö 3–0, Studenternas IP, Uppsala

Gå till toppen