Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Leif Ingvarsson

Öronläkaren Leif Ingvarsson har som tidigare meddelats avlidit 77 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Birgitta, barnen Annika, Per och Åsa och barnbarn.

Leif växte upp i Ljungbyhed där hans far hade ”Spångens Lanthandel”. Efter gymnasiet i Klippan och studier i genetik och sociologi påbörjade han läkarutbildning i Lund.
Han tjänstgjorde som distriktsläkare i Simrishamn och Vollsjö. Leif anställdes på Öron-näsa-halskliniken på MAS 1972. Han drogs till kliniken där professor Sven Ingelstedt var en aktad läkare, forskare och pedagog. Akut öroninflammation blev Leifs stora intresse.
Otaliga öronbarn har behandlats av Leif med stor omsorg. Han visade i sin forskning att man kunde avkorta penicillinbehandlingen till fem dagar, att det var större risk att bli öronbarn om man var daghemsbarn och hade första öroninflammationen före 18 månaders ålder. Leif disputerade efter tålmodigt arbete 1982.
Vi spelade fotboll med Leif på söndagarna. Leif var trogen MFF-supporter och förärades en fotboll med spelarnas autografer vid sin disputation. Han förtjänade bollen för sin genombrottskraft som forward.
På 80-talet blev dr Inga Bastos doktorand på kliniken. Hon hade lång erfarenhet av kronisk öroninflammation i Angola. Kliniken arrangerade internationella seminarier och Leifs föreläsningar beundrades inte minst av dr Matuba från Angola.
Öronkliniken i Malmö blev WHO Collaborating Center med uppgift att i Tanzania undervisa om prevention och behandling av öronsjukdomar. Leif föreläste i Moshi för sjuksköterskor från landsbygden med ett Masaj-spjut som pekpinne. Efter en kurs begav vi oss på en äventyrlig 30 mil lång bilresa genom ödemark till Ngorongoro krater med Leif vid ratten. Tre glada svenska sköterskor var med på resan och de glömmer nog aldrig den färden.
Leif gjorde en undersökning på ett barnhem Manilla och fann att 40 av 100 barn hade kronisk öroninflammation vilket befäste att kronisk öroninflammation är en ”social sjukdom”.
Hans intresse för öronbarn sinade inte och 1996 disputerade dr Cecilia Stenström med honom som handledare. Vår afrikanske vän från Angola dr Matuba var på besök i Sverige för cirka tio år sedan och mötte Leif som varit intensivt engagerad i dr Bastos forskning i Tanzania.
Leif berättade om ett möte med professor Minja i Dar es Salaam. Leif blev irriterad på Minjas oförmåga att hålla avtalad mötestid. ”Jag hörde att Minja var på sin expedition men vi fick sitta och vänta i minst en halv timme”, sa Leif.
”You know Leif, you have got the watches, but we have got the time” var Matubas kommentar.
Nu är Leifs tid på jorden ute. Han drabbades av cancer som krävde operation, strålterapi och cytostatika men han fortsatte en tid att arbeta i Malmö och därefter i Norge. Han drog sig tillbaka till sitt nya hem i Svedala. Han behöll regelbunden kontakt med sin familj. Vi är många som har hans läkargärning, kunnighet, framåtanda och humor i kärt minne.
Åke Reimer
för kollegor och vänner vid Öronkliniken i Malmö
Gå till toppen