Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Endast 25 politiker släpps in på nästa möte – vill minska risk för smittspridning

Minsta möjliga närvaro. Det blir det på Kävlinges kommunfullmäktigemöte nästa måndag. Endast 25 politiker släpps in. Dessutom ber man åhörare att stanna hemma.

Det blir en halvtom kommunfullmäktigesal i Kävlinge på nästa möte.Bild: Lars Brundin
Kävlinge kommuns bokslut för 2019 ska tas på mötet den 30 mars. Det är nödvändigt, eftersom kommunallagen kräver att det ska godkänns senast den 15 april.
Men kommunledningen är tveksam till att samla hela kommunfullmäktigegruppen, 49 personer, i ett rum. Därför har man nu beslutat ett endast släppa in 25 politiker. Då är man tillräckligt många för att vara beslutsmässiga, men kan sitta coronaglest i bänkarna.
– Vi har gjort en frivillig överenskommelse mellan alla partierna och var eniga om att göra så här. Det är upp till varje parti vem de ska skicka på mötet, säger Pia Almström (M), kommunalråd.
Mandaten kommer att fördelas "ungefär” som vid ett fullsatt möte, man har tittat på valresultatet för att fördela stolarna rättvist.
– Det blir lite skillnad, men majoriteten är densamma. Vi kommer också att försöka ha ett väldigt kort möte, säger Pia Almström.
”Vi vill minska risken för smittspridning”, säger Pia Almström (M) Kävlinge.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ärenden som inte är brådskande flyttas fram, till exempel får besvarande av motioner vänta till nästa möte.
Ett ärende tillkommer dock: om att framöver göra det möjligt med mötesdeltagande på distans och att kunna ta möten utan att träffas i storgrupp.
– Vi förbereder för möjligheten att ta snabbare beslut på delegation, om det behövs i och med situationen vi befinner oss i. Jag kan inte säga vilka slags beslut det kan handla om, men möjligheten ska finnas, säger Pia Almström.
Gå till toppen