Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Reklamtecknare som fick ett spännande liv

Kurt Ive Kristoffersson har alltid tecknat och sitter ofta med en penna i handen. Inte undra på att han blev en framgångsrik reklamtecknare och konstnär. Nu fyller han 80 år och har efter långt sökande hittat sitt konstnärliga uttryck.

Med djurskulpturerna har Kurt Ive Kristoffersson funnit sitt konstnärliga uttryck menar han.Bild: Ulf Sundberg
På väggarna hemma hos Kurt Ive och hustrun Inger hänger vad som kanske kan kallas en retrospektiv över hans karriär, från reklambilder till tredimensionella skulpturer.
Fast att han skulle bli tecknare var inte sig allom givet. Som ung tyckte fadern, som var betongarbetare, att han skulle slå sig in i samma bransch. Kurt Ive tyckte dock annorlunda.
Med en mapp teckningar under armen gick han runt på Malmös reklambyråer tills han fick napp.
– Titta: här ska du få se den första teckning jag gjorde, säger han och tar fram ett klassiskt nakenfoto på Marilyn Monroe.
– Hon fick inte se sådan ut så mitt jobb var att klä henne i underkläder och det gjorde jag, säger han och visar slutresultatet där Marilyns kropp skylts med tunt tyg.
Därmed hamnade han i Malmös spännande reklamvärld och fortsatte på byrån fram till 1973 när han öppnade eget som illustratör.
Då hade han redan börjat ställa ut målningar och blyertsteckningar runt om i Sverige innan det blev en paus på grund av för mycket reklamjobb.
– Men jag började måla igen på allvar år 2000 och till invigningen av Bokskogens golfklubb målade jag en tavla över varje hål. De delades sedan ut till vinnarna i golftävlingar och jag tror deltagarna gillade att få något att hänga på väggen, inte bara få en liten buckla att ställa någonstans.
I samband med att hustrun skulle fylla 50 år ville Kurt Ive ge henne något speciellt och hade bestämt sig för en stålnätskulptur av Barbro Bäckström.
– Jag hade bestämt med henne att vi skulle möts hemma hos henne så jag kunde välja ut en skulptur när hon plötsligt dog veckan innan vi skulle träffas. Så det blev ingen skulptur.
Kurt Ive hade ändå fått en idé om hur hans konstnärliga skapande skulle bli och har sedan dess gjort egna skulpturer i nät, både två- och tredimensionella.
– Jag trivs just nu bäst med att göra mina djur som jag först formar och sedan målar, berättar han och visar en naturtrogen tiger som hänger i vardagsrummet.
Hans konst har även fört honom till olika vårsalonger och han har bland annat varit representerad på Liljevalchs i Stockholm fem gånger och i Skånes konstförenings utställningar. Dessutom är han medlem i ett av Skånes konstnärsgillen och siktar på att ställa ut under påsken i sommarhuset norr om Jordberga.
– Det har jag gjort många gånger men i år vet jag inte om det blir något med coronans härjningar. Vi får väl se.
Där lär han i alla fall fira sin födelsedag tillsammans med Inger som också fyller jämnt i maj. Men det får vänta till sommaren när coronaoron blåst över och det går att mötas igen.
Paret möttes för övrigt på danspalatset Arena vid gamla Kronprinsens husarer i Malmö 1955.
– Fast vi lärde känna varandra redan på Sofielundsskolan men det var först på Arena vi klickade. Det var enda gången vi var där.
Men som 80-åring måste det väl ändå vara dags att pensionera sig på riktigt?
– Det går inte. Jag får idéer hela tiden och det är svårt att låta bli att göra något av dem.

Kurt Ive Kristoffersson

Gör: Konstnär och tecknare.
Bor: I Malmö.
Familj: Hustrun Ingrid, två barn och sex barnbarn.
Aktuell: Fyller 80 år den 23 mars.
Gå till toppen