Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smilla Sand om Lilla Bragdguldet: ”En stor ära”

I väntan på besked om kvalet till Paralympics har Malmöspelaren Smilla Sand prisats med Lilla Bragdguldet och ett stipendium på 75000 kronor.
– Det är en stor ära och något som kommer att få stor betydelse för mig, säger 18-åringen.

Smilla Sand, pingistalang från Malmö, prisas med Lilla Bragdguldet.Bild: Lars Brundin
Den unga och talangfulla landslagsspelaren i bordtennis Smilla Sand kan nu räkna in sig i en prestigefylld skara idrottare. Bland de som fått Lilla Bragdguldet finns namn som de olympiska guldmedaljörerna Christian Olsson, Carolina Klüft, Charlotte Kalla och Sarah Sjöström.
Som parasportare blir Smilla Sand den blott andra som får ta emot stipendiet.
– Det är så klart en stor ära att nämnas bland så stora namn. Jag känner mig mycket smickrad och tror inte riktigt att jag har förstått det än, säger hon och förklarar att prissumman som hon tilldelas med stor sannolikhet kommer att ha en betydande del i hennes framtida utveckling.
– Det möjliggör för mig att åka på fler tävlingar och på något träningsläger. Det öppnar upp för mig att kunna möta och mäta mig med de bästa i världen, säger 18-åringen som för tillfället – liksom många andra idrottare – befinner sig i en oviss tid med anledning av Coronautbrottet i världen.
För drygt två veckor sedan skulle hon rest till Spanien för att spela en internationell kvaltävling. I sista stund tog hon beslutet att inte resa med anledning av Corona. Tävlingen spelades, men blev också den sista som genomfördes på internationell nivå.
Smilla Sand.Bild: Lars Brundin
Nu står allt stilla. Hos hennes klubbar Malmö IF och FIFH står borden tomma och ingen verksamhet bedrivs.
– För mig finns det inte mycket att göra. Jag kan bara avvakta och se vad som händer. Pingis kan jag inte träna, men jag springer lite och håller igång, säger hon.
Om mindre än två månader hålls den sista kvaltävlingen till Paralympics i Slovenien, men i dagsläget är det mycket osäkert om den blir av.
– De kommande veckorna hade jag planerat att förbereda mig och träna extra inför kvalet, säger talangen som är rankad etta i världen på U23-nivå och topp-tio bland seniorer i sin skadeklass.
Även om det skulle kännas lite tungt att inte få chansen att kvala in till höstens spel i Tokyo så ligger blicken längre fram. Vid Paralympics i Paris om fyra år räknar hon med att hon i ännu högre grad ska kunna konkurrera med den yttersta världseliten.
– Mitt mål är att komma med i ett Paralympics, men chansen att det blir redan i år ser jag som relativt liten. Men först den dagen chansen att nå Tokyo är helt borta så kommer jag att ställa om siktet mot Paris.
Läs också Malmötalang skolas till paralympier
Fakta

Smilla Sand

Ålder: 18 år.

Bor: Malmö

Klubbar: Malmö IF och FIFH

Idrott: Parapingis

Meriter 2019: Guld i Malmö Open och kvartsfinal i EM i Sverige.

Aktuell: Har tilldelats Lilla Bragdguldet av Svenska Dagbladet och slutade nyligen tvåa i SM (stående klass).

Gå till toppen