Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Svidande bankbot nog bara början.

Swedbanks vd Jens Henriksson får städa efter företrädarna.Bild: Tove Eriksson/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
En sanktionsavgift på svidande 4 miljarder kronor blev Swedbanks straff för att under en rad av år ha förtigit interna rapporter som tydligt visat på misstänkt penningtvätt i bankens verksamhet i Baltikum.
”Ledningen har vid flera tillfällen kommit med missvisande eller otillräcklig information”, framhöll Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen när han i veckan meddelade myndighetens botbeslut.
Och än är prövningarna inte över för Swedbank. Under måndagen ska den internationella advokatbyrån Clifford Chance, som på Swedbanks uppdrag analyserat bankens agerande, lägga fram sin rapport.
Sedan återstår att se vad den estländska finansinspektionen kommer fram till i sin utredning. Även där kan en sanktionsavgift bli aktuell. Men det stora orosmolnet är vilka sanktioner amerikanska myndigheter kan tänkas rikta mot den svenska banken.
En av Swedbanks storägare, AMF Pension, uppmanar den nuvarande styrelsen att kräva skadestånd av tidigare styrelseledamöter – som beviljats ansvarsfrihet en gång. Om det mot förmodan går att få in pengar från dem lär det ändå vara växelpengar i sammanhanget.
Synden straffar sig. Fast först när de verkligt ansvariga hunnit lämna scenen.
Gå till toppen