Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blommande raps en månad för tidigt skrämde lantbrukare

Normalt blommar den skånska rapsen kring Valborg. Men på ett fält i Höllviken lyser enstaka rapsplantor gult redan nu i mars. Vi ska reda ut ett eventuellt botaniskt rekord.

Spillplantor av vårraps luras och blommar mitt i höstrapsen i Höllviken.Bild: Bengt Arvidson
I Skåne sås raps oftast på sensommaren, i augusti. Det kallas höstraps. Uppåt landet odlas vårraps, en annan sort som sås nu på våren.
I rasande fart växer de små rapsplantorna nu på våren till över en meters höjd, innan de blommar knallgult kring 1 maj och några veckor framåt. Sista veckan i juli brukar det vara dags för skörd.
Lantbrukaren Rune Nilsson i Höllviken odlar i år höstraps på sin åker vid väg 100 och Foteviksvägen, mittemot Toppengallerian.
– Jag höll på att få hjärtstillestånd när jag såg att rapsen började blomma häromdagen, säger han.
Att få ett helt fält raps i blom redan nu i mars, en hel månad för tidigt och med minusgrader om nätterna, vore en ekonomisk mardröm.
Men de enstaka gula rapsplantorna i Rune Nilssons åker är falsklarm. För några år sedan odlade han vårraps. Spillfrön har legat kvar i jorden, så det är plantor av vårraps som nu blommar, mitt i den gröna höstrapsen.
– Blommande höstraps i mars lät helt sjukt. Men inget är omöjligt detta år när allt är väldigt långt utvecklat, säger Frans Brodde, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.
Enligt honom är det inte ovanligt med spillplantor av raps som dyker upp som ogräs, bland annat i sockerbetor. Det beror också på att man plöjer så sällan i dagens jordbruk. Den nya grödan sås direkt i stubben efter skörden och då kan det här fenomenet uppstå.
Att våren är långt kommen ser man även i våra parker. I Alnarp norr om Malmö sågs nu i helgen ett körsbärsplommonträd i full blom.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen