Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: ”En jävla kärring” skulle romanernas Bäckström sagt

”Redan 2015 sminkade man svinet till ett socialt missanpassat deckargeni i amerikanska serien ”Backstrom”. I C More-aktuella ”Bäckström” har man putsat upp honom ytterligare till en arrogant men trivsam slarver med kvinnotycke i Kjell Bergqvists gestalt”. Michael Tapper ser en tv-serie som har väldigt lite att göra med Leif G W Perssons romanfigur.

Kjell Bergqvist som Leif G W Perssons romanfigur Bäckström i serien på C More.Bild: Jonath Mathew
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Kriminalaren Ewert Bäckström var i en rad polisromaner Leif G W Perssons parodi på gubbsjuka gamla snutar med själar svarta som nättroll. Medan författarens alter ego, supersnuten Lars Martin Johansson, upphöjdes till alla mordutredningars gud skildrades Bäckström som hans antites: kvinnohatande homofob, rasist och självöverskattande nolla som i bästa fall trillade över viktiga ledtrådar i sin befängda jakt på att lösa alla mord som bögmord. En osannolik hjälte i alla andra tider än den vi befinner oss i nu: skitstövelns guldålder.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen