Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre reser kollektivt – bussturer kan ställas in på grund av coronautbrottet

Allt färre reser kollektivt på grund av coronautbrottet och Skånetrafiken ser ett stort tapp av resenärer. Det gör att de nu ser över möjligheterna att minska på turtätheten eller att tidigare ställa om till en sommartidtabell för alla busslinjer.

– Vi har betydligt färre resande än vad vi brukar. Vi tittar därför på om vi behöver skära ner i trafiken, men inget är spikat just nu, säger Theresia Swanholm på Skånetrafikens presstjänst.
På vissa linjer har Skånetrafiken redan vidtagit åtgärder och tagit bort vissa bussar.
– I rusningstid avgår det på vissa linjer två bussar samtidigt, den ena är ordinarie och den andra kallar vi för ersättningsbuss eftersom den kör extra då det vanligtvis reser många vid den tiden. Men nu har det räckt med en buss.
Efter varje månadsslut sammanställer Skånetrafiken hur många som reser med deras kollektivtrafik. Exakt hur coronautbrottet ändrat resemönstret går därför att se först om ett par dagar, men redan nu finns tecken på en drastisk minskning.
– Vi har indikationer för hur det kommer att se ut, och vi ser att det kommer vara ett tapp mellan 30 till 50 procent. Så det är ganska många färre, säger Theresia Swanholm.
Under måndagsmorgonen drog Storstockholm ner flera turer på bland annat bussar, vilket skapade en del kaos i morgonrusningen med fullsmockade bussar.
– Vi stod med tio centimeter mellan varandras läppar och munnar. Det borde vara kriminellt att utsätta folk för den här risken, det är tvärtemot vad alla experter ger för råd, säger en resenär till Aftonbladet.
Ett sådant scenario är inget som Skånetrafiken tror kommer hända i Skåne.
– Vi förväntar oss inte att se samma scenario som i Stockholm. Vi anpassar vårt utbud efter efterfrågan, säger Theresia Swanholm.
Inom ett par dagar tas beslutet om man väljer att gå över till sommartidtabell tidigare eller inte.
– Skulle exempelvis resandet falla ytterligare eller om vi får en stor förarbrist så anpassar vi det löpande. Vi drar inte ner på trafiken om det finns ett tillräckligt stort resandeunderlag, och det är inte miljömässigt försvarbart om vi skulle köra runt med tomma bussar.
Gå till toppen