Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Naturfotografen som fångar det lokala djurlivet

Kennet Olsson behöver inte ta sig långt för att upptäcka en helt ny värld. Med hjälp av sitt teleobjektiv fångar han sidor av djuren som är svåra att se med blotta ögat.
– Så fort jag kommer in i skogen så tystnar fåglarna, men efter ett tag vänjer de sig och börjar sjunga igen.

Inte sällan räcker det att Kennet Olsson promenerar bort till Högalidsskogen för att fånga vackra fåglar på bild.Bild: Marek Stefaniak
Som skoltrött 17-åring fick Kennet Olsson anställning på Scans slakteri i Kävlinge. Där skulle han stanna i 31 år ända fram till nedläggningen 2008.
– Det var en tråkig känsla. Även om jobbet kunde vara lite mögigt så hade vi ett fantastiskt kamratskap. Jag har en bild på den allra sista tjuren som blev slaktad.
Kamratskap präglar även familjelivet. Kennet har två bröder som han alltid har haft en nära relation till. Något som blivit tydligt inte minst under yrkeskarriären.
– Vi har alltid följts åt. Först arbetade vi på Scan och i dag arbetar vi alla tre på Stena Recycling.
Mellan de två jobben var Kennet arbetslös i ett och ett halvt år. En tid som han minns med glädje.
– Jag gillade friheten. Jag var ute med kameran dag ut och dag in.
Intresset för fotografi uppstod när första dottern Hanna föddes 1979. Med tiden blev Kennet allt mer intresserad av djur och natur och riktade kameraobjektivet mot framför allt fåglar.
– Det bästa är att man inte behöver åka långt. Det räcker att jag går in i Högalidsskogen som ligger ett stenkast från hemmet.
Ett pass i skogen kan vara i flera timmar.
– Väntan är en del av spänningen, men det gäller att ha ett jäkla tålamod. Så fort jag kommer in i skogen så tystnar fåglarna, men efter ett tag vänjer de sig och börjar sjunga igen.
Till sin hjälp har Kennet Olsson bland annat ett kamerastativ och ett fotogömsle. Eftersom han inte är någon ornitolog är det inte alltid så enkelt att artbestämma en fågel. Men det avhjälps med en mobilapp.
– En av mina favoriter är kungsfiskaren, den är mycket vacker och känns exotisk även om den bor här under delar av året.
Vissa arter är svåra att få på bild. Det gäller bland andra göktyta, kornknarr och rördrom. Och när det inte blir fåglar gillar Kennet att ta närbilder på insekter. Metoden kallas makrofotografi och innebär att objektivet placeras mycket nära motivet.
– Det blir väldigt fint, en helt ny värld som inte syns med blotta ögat.
Många Kävlingebor har bekantat sig med Kennets fotografi på någon av de Facebookgrupper där han med jämna mellanrum lägger upp sina bilder.
– Jag gillar att få respons, nackdelen är att kvalitén försämras eftersom Facebook komprimerar bilderna.
Men fotograferandet har inte varit en ständig följeslagare som man skulle kunna tro. Under 20 års tid lade Kennet Olsson kameran på hyllan eftersom familjelivet tog allt mer tid i anspråk. En del av tiden gick även åt till djuren på gården som han köpte tillsammans med hustrun.
När han återupptog sin hobby 2005 hade de analoga systemkamerorna i princip försvunnit och ersatts av sin digitala motsvarighet
– Jag lovade mig själv att aldrig använda digitala kameror. Men det dröjde inte länge förrän jag ändrade mig. Man har ju helt andra möjligheter att påverka bilderna och det går att rädda mycket i datorprogrammet.
Gå till toppen