Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handeln i kris – 70 000 jobb kan försvinna

Handeln är hårt drabbad i coronakrisen. 70 000 jobb riskerar att försvinna i sektorn, enligt Svensk handel. Regeringens åtgärder biter inte, säger branschorganisationens vd Karin Johansson.

Butikerna märker stora försäljningstapp när människor stannar hemma för att minska risken för smittspridning av covid-19. Arkivbild.Bild: Allis Nettréus/SvD/TT
Butikskedjorna Polarn O. Pyret och Brothers ska genomgå företagsrekonstruktion. Modeföretaget Lindex ser över kostnader och förhandlar om korttidspermitteringar. Klädjätten H&M som tvingas hålla stängt i en majoritet av sina butiker i världen, om än inte i Sverige, slopar utdelningen och säger att det kan bli aktuellt med uppsägningar. Effekterna av smittskyddsåtgärderna mot coronaviruset får dramatiska effekter i handeln.
– Situationen blir värre för varje dag som går, säger Karin Johansson, vd för Svensk handel.
I förra veckan skickade branschorganisationen Svensk handel ut en enkät bland sina medlemmar om hur de påverkas av krisen som utlösts av coronavirusutbrottet.
– Handeln är tudelad nu. Vi har en dagligvaruhandel som jobbar för högtryck och sedan en sällanköpshandel som tappar försäljning för varje dag som går, säger Karin Johansson.
Handelsföretagen vittnar om försäljningstapp på mellan 50 procent och uppåt, varje dag, enligt henne. Platser som vanligtvis brukar locka många människor, stora varuhus och köpcentrum, är de som märker det största tappet, enligt Karin Johansson. Och det är främst i Stockholm som försäljningstappet sker. Hos vissa av aktörerna ökar e-handelsförsäljningen, men det väger inte upp för försäljningstappet i butikerna.
Drygt vartannat handelsföretag ser nu en risk för att behöva sparka personal och det kan handla om totalt 70 000 arbetstillfällen, enligt undersökningen.
– Det är en väldigt, väldigt tuff situation. 40 000 jobb i butikshandeln riskerar att försvinna och 30 000 på våra lager, i partihandelsverksamheten, säger Karin Johansson.
Svensk handel hoppas på att förhandlingar med fastighetsägare om hyrorna ska leda till vissa lättnader.
– Det är en blandad bild men dialogerna med fastighetsägarna är inte överlag positiva, säger Karin Johansson.
Hon önskar också se mer kraftfulla åtgärder, och mer riktade åtgärder från regeringen. Hon tycker bland annat att reformen gällande korttidspermitteringar behöver utökas för att fler ska kunna ha nytta av den, att staten ska täcka ännu mer för lönekostnaden.
– När du inte har något kundunderlag har du inte råd att ha din personal ens på 40 procent, säger hon.
Hon efterfrågar också statliga lånegarantier för de företag som annars kan få svårt att få lån via det vanliga banksystemet.
– Situationen blir värre och värre för varje dag som går. Det akuta behovet av likviditetsförstärkande åtgärder, inte bara kostnadsreduceringar, ökar, säger Karin Johansson.
Gå till toppen