Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mr Torna Hällestad guidar till byn i nya boken

Torna Hällestad har många guldkorn. Det har Kaj Wirenbook tagit fasta på i sin nya bok. Tanken är att introducera invånarna – inte minst de nyinflyttade – till byns många sevärdheter.

På 60 sidor har Kaj Wirenbook sammanfattat det bästa av Torna Hällestad.Bild: Sara Martelius
Genom åren har han hunnit ge ut inte mindre än 1 500 nummer av Torna Hällestads Veckoblad. När byns första nya bostadsområde sedan 1990-talet växte fram längs med Åsvägen fick redaktör Kaj Wirenbook en snilleblixt.
– Per-Anders Hjort, som många känner igen från byns lanthandel, gjorde en liten skrift där han välkomnade de nya invånarna till byn. Det var då jag fick idén att sätta ihop hel bok som man kan dela ut.
Sagt och gjort. Nyligen var det boksläpp för ”Detta finns…i…Torna Hällestad!". Lanseringen ägde rum i samband med Torna härads hembygdsförenings årsmöte på Boklunden. Snart kommer boken fler till del.
– Alla hushåll kommer att få ett gratis exemplar. För alla andra kostar boken en femtiolapp, berättar Kaj Wirenbook.
På 60 sidor har han lyckats samla ett stort antal sevärdheter, bland annat många av bygdens vackra gårdar.
– Jag trodde att det fanns 20 gårdar i byn, men hittade 45 stycken. Av dessa har jag tagit med ett 40-tal i boken. Jag har även tagit med andra sevärdheter, till exempel lanthandeln, bryggeriet och svampodlingen som blev uppmärksammad i samband med förra årets Nobelmiddag.
Läsarna får även bekanta sig med byns föreningar samt kultur och historia.
– Men det är ingen regelrätt historiebok, påpekar Kaj Wirenbook.
Han är särskilt nöjd med bokens vackra omslag och att det finns en bild till varje plats som omnämns.
– Det gör det trevligt att öppna och bläddra i boken.
Det är dock inte fritt fram att besöka alla verksamheter hursomhelst.
– Endast de verksamheter som annonserar med e-postadress och telefonnummer kan kontaktas för ett besök, förklarar Kaj Wirenbook.
Som redaktör för veckobladet har han följt utvecklingen av byn på nära håll. Och det är med stolthet som han beskriver sin hembygd.
– Torna Hällestad har alltid legat mig varmt om hjärtat. Vi har mycket här i vår lilla by som jag tycker är värt att lyfta fram.
Gå till toppen