Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lastbilar med respiratorer har anlänt till Skåne

Tre lastbilar med sjukvårdsmaterial – inklusive respiratorer – har anlänt till Skåne. Och akutchefen i Helsingborg lastade själv en bil full med munskydd och visir och körde ner till Sus i Lund. Samtidigt har 20 000 skåningar gjort regionens självskattningstest under helgen.

Håkan Kerrén på akuten i Helsingborg. I fredags lastade han själv en bil med visir, munskydd och skyddsrockar och körde till sjukhuset i Lund.Bild: Sven-Erik Svensson
Bristen på sjukvårdsmaterial fortsätter att vara en stor utmaning för vården, enligt Region Skåne. Men i helgen kom en ljuspunkt: Efter en begäran till Socialstyrelsen anlände i helgen tre lastbilar med sjukvårdsmaterial till Region Skånes beredskapslager.
Lastbilarna innehöll bland annat respiratorer och skyddsutrustning. Materialet ska nu skickas ut till den skånska vården.
Utöver det agerade Helsingborgs lasarett. Innan helgen larmade Skånes universitetssjukhus, Sus, att det rådde akut brist på skyddsutrustning.
– Efter att ha inventerat vårt material såg vi att vi kunde omfördela en del till Sus. Så jag lastade bilen full och körde ner det till Lund i fredags. Det var bland annat visir, munskydd och skyddsrockar, säger Håkan Kerrén, chef för akutverksamheten på Helsingborgs lasarett, i ett pressmeddelande.
Självskattningstestet som Region Skåne lanserade i fredags kväll har hittills fått 20 000 besök på nätet. Omkring 20 procent av de som har gjort testet har fått rådet att ringa sin vårdcentral eller 1177, enligt Region Skåne.
Vid lunchtid på måndagen vårdades tio patienter för covid-19 i Skåne, varav tre i intensivvård. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Skåne är nu uppe i 231 – en ökning med tre fall sedan i söndags.
Endast personer som behöver läggas in på sjukhus samt boende på äldreboenden testas i dagsläget. Skåne har hittills haft två dödsfall till följd av covid-19.
Gå till toppen