Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prisbelönta Malmökaféet stänger – funktionsvarierade blir av med jobb

Det prisbelönta Malmökaféet Augusts No Stress Surf Café tvingas stänga. Fjorton anställda med funktionsvariation förlorar jobben. Coronaviruset har snabbat på beslutet, men kaféet hade stängt ändå till sommaren.

Lars Nyström tvingas nu stänga sitt Augusts No Stress Surf Café.Bild: Carolina Svensson
December 2017 öppnade ett väldigt speciellt kafé på Rönngatan mellan Davidshallstorg och Malmöoperan. Lars Nyström hade tidigare drivit restaurangen Nyströms gastronomi i Malmö, men hade inspirerats av amerikanska Bitty & Beau’s Coffee Shop som hade anställt personer med funktionsvariation. Eftersom Lars Nyströms son August själv har Downs syndrom valde de två nu att tillsammans starta Augusts No Stress Surf Café.
Inom ett år hade kaféet utsetts till årets kafé i Malmö och till årets glädjespridare av Malmö stad och Mikosällskapet.
Läs också Årets glädjespridare utsedd: Augusts No Stress Surf Café
Men våren 2020 tar resan slut. Häromdagen fattade Lars Nyström beslutet att stänga kaféet tillfälligt eftersom flera av de anställda med funktionsvariation tillhör riskgruppen på grund av nedsatt immunförsvar.
– När jag nu hört hur experter säger att det kan ta tid innan detta blåser över så har jag tänkt om och stänger för gott. Vi hade beslutat oss för att stänga i sommar efter de sista studentfesterna, men nu gör vi det redan nu. Jag vill inte lura de anställda att vi kan öppna igen, säger Lars Nyström.
Anledningen är inte coronaviruset, utan ekonomin i allmänhet. Kaféet har gått 2,5 miljoner back om året och varit helt beroende av bidrag från kommun och andra bolag. När de bidragen nu dröjt har verksamheten inte fungerat att driva vidare.
– Det är jättetråkigt. Vi har gråtit tillsammans. Vi tycker verkligen att vi har gjort något speciellt här i Malmö genom att få ut alla dessa underbara personer på arbetsmarknaden. Men nu går det inte längre, säger Lars Nyström.
De har varit noga med att ge alla anställda lön enligt kollektivavtal och när nu bidragen uteblivit och de samtidigt inte lyckats få ner hyreskostnaden har situationen blivit ohållbar.
Han har en liten förhoppning om att två av kaféföreståndarna ska ta beslutet att driva vidare verksamheten på egen hand, men det är än så länge långt ifrån klart.
Vad ska du själv göra nu?
– Nu ska jag släppa stressen. Surfa och vara tillsammans med min familj. Jobba lite med mitt fastighetsbolag. Kanske kommer jag och min familj att någon gång starta en foodtruck tillsammans där vi åker runt på festivaler och njuter av det, men det får dröja.
Gå till toppen