Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjuksköterskestudent i Malmö fast i Barcelona: ”Har anmält mig som frivillig att hjälpa till”

Den terminslånga utlandspraktiken gick inte riktigt som planerat för sjuksköterskestudenten Albin Gustafsson från Malmö. Nu sitter han i karantän i ett kollektiv i Barcelona och får inte gå ut mer än till mataffären.

Placa Urquinaona som vanligtvis är full av liv gapar nu tom.Bild: Privat
23-årige Albin Gustafsson hann bara ha praktik i en månad innan all undervisning blev inställd i början av mars. Spanien har utlyst karantän och nu sitter han instängd tillsammans med sex andra personer i en lägenhet i Barcelona.
– Jag har det ändå bra här, vi underhåller varandra. Det är värre för de som bor ensamma, säger Albin Gustafsson.
Man får bara lov att lämna hemmet om man ska till mataffären eller till apoteket.
– Ett par gånger när vi har varit ute så har polisen bett oss att gå isär för att vi gick för nära varandra. Och någon gång har man bara fått gå en person till affären, och den andre har fått gå hem, så de är väldigt hårda med sånt. Det står vakter utanför mataffären som ser till att man spritar händerna och håller avstånd.
Han hoppas på att han kan fortsätta sina studier vid Linköpings univeristet på distans, och har inga planer på att åka hem till Sverige i nuläget.
– Tanken är att åka hem som planerat i mitten av maj, så att jag kan få en månad ute i ”det fria”. Det är lite därför jag vill stanna, för att jag vet att det kommer vara bra senare, om vi får komma ut.
Är det frustrerande att som sjuksköterskestudent sitta i karantän och inte kunna hjälpa till?
– Min spanska är sådär, men jag har anmält mig som frivillig att hjälpa till i vården om det behövs. Min utbytestermin tog en speciell vändning, men en avbruten praktik är ju milt i jämförelse med vad andra går igenom. Jag mejlade till min mentor och sa att jag kunde hjälpa till, så vi får se.
Under söndagen meddelade premiärminister Pedro Sánchez att det nationella nödläget förlängs i två veckor. Totalt har över 2000 spanjorer dött på grund av virusutbrottet.
Hur är stämningen i Barcelona just nu?
– Det är speciellt. Det är märkligt att gå på en gata där det i vanliga fall är full fart dygnet runt.
Det är tillåtet att gå till mataffären och apoteket, men håller man inte avstånd skickar polisen hem en igen.Bild: Privat
Gå till toppen