Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Ta ansvar, håll avståndet.

Välfyllda uteserveringar på Lilla torg i Malmö i solen, lördagen den 21 mars 2020.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Står du i kön? Flera personer ser perplexa ut när jag svarar att jag försöker stå ett par meter från andra när jag väntar på min tur att betala för mjölken.
Ska det vara så svårt att hålla lite distans? Uppenbarligen. I helgen satt människor skuldra vid skuldra på fulla uteserveringar i den underbara vårsolen i Malmö. I Stockholm dansade 499 personer på nattklubben Spy bar.
Bekanta till mig, svenskar som bor permanent i San Francisco, Toronto, New York, Bryssel, London, Basel och på italienska landsbygden, hör av sig och undrar vad deras landsmän håller på med. Själva sitter de hemma med stränga regler om hur de får röra sig ute.
På söndagen rådde utegångsförbud i 14 timmar för 1,3 miljarder indier och i Tyskland meddelade förbundskansler Angela Merkel att maximalt två personer utanför det egna hushållet får träffas ute och då med minst 1,5 meter emellan sig. I Sverige manade statsministern att var och en måste ta sitt ansvar för att inte sprida coronaviruset vidare.
Det är allvar nu. Det är bara en tidsfråga innan sjukhusen får ta emot fler svårt sjuka. Ska vi kunna begränsa antalet dödsfall och slippa lika strikta restriktioner som många andra länder har infört måste vi alla agera ansvarstagande och vuxet. Själva se till att hålla ett rejält avstånd till andra människor, även om det känns bakvänt, opraktiskt och skrämmande.
Det är en dålig idé att nu trängas i torghandeln eller i liftkön i fjällen under påskhelgen. De flesta coronafall i Stockholm kommer från tidigare skidresor och det är olyckligt om smittan sprids snabbt över landet.
Äldre bör rakt av stanna hemma och bereda sig på en längre tids självisolering.
Social distansering och fysisk ensamhet är svårt mentalt. Att inte vilja strypa sitt sociala liv är normalt. Men innan det finns ett vaccin är beteendet i vardagen mänsklighetens bästa vapen mot covid-19.
Gå till toppen