Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårens nationella prov ställs in

Alla nationella prov i grund- och gymnasieskolan ställs in under våren med anledning av coronapandemin, har Skolverket beslutat. – Det är en svår tid för Sveriges elever, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.Bild: Claudio Bresciani/TT
Bakgrunden till Skolverkets beslut är den hårda prövning som pandemin redan utsatt skolan för. Gymnasieeleverna måste plugga på distans och i grundskolan är många elever och lärare borta.
– Skolan har fullt upp med att hantera situationen som den är idag, sade Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson under Folkhälsomyndighetens pressträff.
Lärarna slipper alltså den tidskrävande provhanteringen och rättningen, men fortfarande ska alla elever få betyg. Just de nationella proven fungerar som ett sorts verktyg, ett nationellt riktmärke, för rättvisa betyg över landet.
– När det verktyget faller bort blir det mer utmanande att skapa en likvärdighet i betygssättningen. Jag har stor respekt inför uppgiften lärarna nu ställs inför att hitta examinerande moment i en miljö man inte tidigare har jobbat i, säger Anders Boman, chef på enheten för nationella prov vid Skolverket.
Myndigheten kommer att bidra med riktlinjer och förslag på vilket underlag lärare kan ta fram för att ersätta nationella proven. Kanske blir detta särskilt viktigt för eleverna i årskurs 9 och de som går gymnasieskolans tredje och sista år. Vårens nationella prov-tillfällen var ju viktiga chanser för dem att säkra eller höja ett betyg.
Vid pressträffen nämnde Peter Fredriksson eventuella lösningar:
– Det är bra om lärarna kan använda den tid och kraft de har till att fundera på hur eleverna kan visa sina kunskaper. Kan eleverna komma till skolan och redovisa kunskaperna, kan de komma i grupper och ha muntliga seminarier? sade han.
Att Skolverket skulle ge möjlighet till att genomföra proven hemifrån var inte ett alternativ, även om planen är att proven på några års sikt ska ha digitaliserats. Det har inte heller varit aktuellt att skjuta fram proven till senare i vår.
– Det hade inte varit görligt att flytta datumen vi planerat för ett och ett halvt år i förväg. Att med kort varsel hitta 20 nya datum för cirka 6 000 skolor är mycket svårt, särskilt när vi inte vet något om händelseutvecklingen kring smittspridningen, säger Anders Boman.
Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén tycker att Skolverkets beslut var rimligt och bra, med tanke på omständigheterna.
– Den stora grejen är egentligen inte betygssättningen, för där har jag tilltro till lärarna. Däremot kan det vara mentalt tufft för många elever som tänkt visa vad de kan. Men att ställa in nationella prov är inte det stora problemet för svensk skola, utan det är kunskapstappet som sker när man inte kan undervisa på samma sätt som tidigare, säger hon.
Utbildningsminister Anna Ekström säger att Skolverkets beslut måste ses mot den extraordinära situation som råder, där skolpersonalen sliter för att få allt att gå ihop på skolorna.
– Nu mister lärarna ett viktigt beslutsunderlag för betyg, men jag har stort förtroende för lärarnas möjligheter och förmåga att sätta betyg utan det underlaget.
Anna Ekström säger också att eleverna gör en stor insats, inte minst de äldre eleverna som pluggar på distans.
– Sveriges elever, och särskilt gymnasieeleverna, gör en väldigt stor uppoffring då de bidrar till att minska smittspridningen. Det är en tid för uppoffringar och gymnasieeleverna tar ett stort ansvar, säger Anna Ekström.
Hon påpekar också att det tidigare beskedet gäller:
– Det är inte aktuellt i nuläget att stänga förskolan och grundskolan i Sverige.
Fakta

Inställda prov

Nationella prov skrivs i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan samt i gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen.

Inga betyg ska sättas endast utifrån resultat på nationella prov, men dessa prov har ändå en särskild vikt – det sägs i skollagen.

De flesta nationella prov ligger inplanerade på våren för att eleverna ska ha fått så mycket undervisning som möjligt. Proven har utvecklats för att vara ett stöd för betygsättningen. I grundskolan skulle prov i matematik och engelska ha genomförts fram till den 15 maj med start nu i mars.

Det sista nationella provet som genomfördes var det i svenska för årskurs 9 den 10–12 mars.

För årskurserna som kan tänkas sökas vidare efter vårterminen gäller att följande prov ställts in:

Provdatum för årskurs 9:

Biologi/ fysik/ kemi, 1 april

Engelska, 21 april

Engelska, 23 april

Geografi/ historia/ religionskunskap/samhällskunskap, 6 maj

Geografi/ historia/ religionskunskap/samhällskunskap, 8 maj

Matematik, 13 maj

Matematik, 15 maj

Provdatum i gymnasiet:

Engelska 5, 5 maj

Engelska 6, 22 april och 7 maj

Matematik 1a, 1b,1c, 14 maj

Matematik 2a,2b,2c, 19 maj

Matematik 3b,3c, 15 maj

Matematik 4, 20 maj

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, 21 april

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, 23 april

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3, 29 april

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3, efter de andra proven

Källa: Skolverket

Gå till toppen