Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Volontärinsatser ska stoppa spridningen av corona bland Vellinges äldre

Hundratals Vellingevolontärer står redo att hjälpa personer i kommunens riskgrupper att klara vardagen i karantänstider. Insatserna går under namnet ”Handlingskraft”.
– Stanna hemma – vi handlar. Och så kan du ta en promenad istället, säger Mikael Kinning, som är en av initiativtagarna.

”Vi har inte sett toppen på det här, men vi kör på tills det är över. Jag vet vilken kraft det finns i civilsamhället”, säger Micke Kinning. Christina Dongas, diakon i Höllvikens församling, Tommy Sondergaard, Sara Sondergaard, Micke Kinning från Röda Korsets projekt Medmänniskanu och Gustav Rosqvist är några av de ideella krafterna som vill underlätta livet för kommunens riskgrupper.Bild: Privat
Projektet startades av en grupp privatpersoner och har inom loppet av dagar växt till ett kommunövergripande nätverk med volontärer. Bakom samarbetet står bland annat Svenska kyrkan, Röda Korset och Vellinge kommun, som upplåter sin kundtjänst för att samordna samtalen.
Från och med måndagen uppmanas hjälpsökande att ringa Vellinge Direkt på nummer 040-42 50 00. I takt med att uppdragen kommer in skickar gruppledarna sedan ut en förfrågan till alla anslutna volontärer i respektive kommundel.
– Den som är först till kvarn kontaktar själv personen som behöver en insats, och bestämmer lämplig tid, säger Mikael Kinning, aktiv inom Röda Korsets projekt Medmänniskanu.
För att garantera användarnas säkerhet godkänns nya volontärer enligt ett strikt protokoll. Antingen genom att någon som redan jobbar i verksamheten går i god för personen, eller genom att skicka in identifikation och utdrag ur belastningsregistret.
Det finns också strikta rutiner på att den som kör hemleveransen ska använda plasthandskar, handsprit och hålla sig på behörigt avstånd när dörren öppnas. Betalningen klaras av via Swish, eller överlämnas i ett kuvert när tjänsten är utförd.
Senare får den äldre personen också ett samtal. Troligen från någon av Svenska kyrkans diakoner, som går in som samtalsstöd under krisveckorna.
– Alla har behov av att prata i de här tiderna. Det kan vara så att vi nu hittar dem som vi inte kommer i kontakt med annars, de ensammaste ensamma i vår kommun. Och kan fortsätta ha kontakt med dem efter den här skiten också, säger Mikael Kinning.
Till riskgrupperna räknas i nuläget alla personer över 70 år, vilket rent statistiskt är en stor andel av Vellinges befolkning. Men också en målgrupp där många är vana att leva ett aktivt liv, och klara sig själva.
– De nya reglerna kan upplevas som provocerande för vissa. Så om vi som samhälle ställer krav på att folk ska stanna hemma så måste vi också skapa möjlighet att man kan göra det, säger Mikael Kinning.
Volontärerna kan hjälpa till med uppgifter som att handla mat, hämta mediciner eller fungera som samtalspartner. Men i förlängningen finns också planer på att utöka tjänsterna med till exempel teknisk rådgivning för att installera Skype eller beställa en ljudbok.
Hittills har 75 volontärer blivit godkända. Hundratals personer har också visat intresse på projektets Facebook-sida.
– Det behövs mycket folk, kanske 500 frivilliga som kan ta två uppdrag var i veckan. Det är en rimlig nivå, så orkar man hålla ut i längden, säger Mikael Kinning.
Fakta

Vill du hjälpa till?

All information hittar du på gruppens Facebook-sida "Handlingskraft! Stoppa spridningen av covid-19 i Vellinge kommun".

Gå till toppen