Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortfarande liten samhällsspridning – fristen ger Skåne tid att planera för den stora smittan

När spridningen av covid-19 tar riktig fart är det för sent att reagera. Därför är varje dags frist dyrbar. En fördröjd samhällssmitta kan hjälpa Region Skåne att slippa ett italienskt scenario, säger läkaren Malin Inghammar, sektionschef på infektionskliniken på Sus i Lund.

Bild: Tom Wall
Hittills har 238 fall av covid-19 konstaterats i Skåne, meddelade Region Skåne på tisdagen. Det är en ökning med arton smittade på fem dagar. Sexton patienter vårdas på sjukhus, tre får intensivvård.
Ungefär 3 200 skåningar har provtagits, men nu provtas endast personer som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden. Därför säger statistiken inget om smittspridningen i övriga samhället just nu.
Fortfarande går de flesta konstaterade sjukdomsfallen av covid-19 i Skåne att koppla till en person som varit i ett riskområde.
– I de flesta fall kan man hitta en smittkedja och den är ofta ganska kort. De smittade kan ange att de själva eller någon i deras närhet har varit i riskområden som Italien, Österrike eller Spanien, säger infektionsläkare Malin Inghammar, sektionschef på infektionskliniken på Sus i Lund.
I Skåne är samhällssmittan alltså sannolikt inte så utbredd ännu. Men den kommer att öka snart, och då kan det gå fort.
Infektionsläkaren Malin Inghammar är sektionschef på infektionskliniken på Sus i Lund.Bild: Peter Frennesson
– Vår plan är att vara redo. Accelerationen har kommit snabbt i de länder där vi sett den. Upptäcker man den för sent är det svårt att hinna reagera.
Den explosiva utvecklingen i Italien kan bero på att covid-19 vanligen är en ganska harmlös sjukdom.
– De flesta behöver inte vara oroliga för infektionen för de kommer antingen knappt att märka den eller också bara bli lindrigt sjuka, säger Malin Inghammar.
Baksidan av det myntet är att många människor som inte förstår att de har infektionen sprider smittan, exempelvis bland arbetskamraterna på ett sjukhus.
– Så var det i Italien. På något sätt uppstod det smittkedjor som de inte uppmärksammade. När de väl insåg att alla de där lunginflammationerna på vårdavdelningar var covid, så var det redan för sent.
Denna lärdom ger svenska myndigheter dyrbar tid att undvika samma misstag, och i stället informera allmänheten och ställa om sjukvården.
– Vi ser att samhällssmittan ökar, framför allt i Stockholm. Men vi hoppas ändå att vi ligger i fas så att vi hinner göra alla omställningar i Skåne innan den stora anstormningen kommer, säger Malin Inghammar.
Folkhälsomyndigheten räknar med en serie lokala utbrott av covid-19, inte att hela Sverige drabbas samtidigt.
I en skattning av vårdbehovet räknar myndigheten med att en procent av befolkningen (drygt trettontusen skåningar) får covid-19 under ett utbrott som varar i fem månader, varav 80 procent bara med milda symtom.
En infekterad person beräknas vara smittsam i fem dagar. Den vecka när spridningen når sin topp behöver Region Skåne drygt femhundra platser i sluten vård, enligt Folkhälsomyndighetens skattning.
Men detta är ett worst-case scenaro och osäkerheten är stor, understryker utredarna.
Gå till toppen