Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Asterix-skaparen Uderzo är död

Asterix och hans tappra galler har förlorat sin pappa. Franske tecknarveteranen Albert Uderzo har avlidit, 92 år gammal.

Franske tecknaren Albert Uderzo tillsammans med sin skapelse Asterix. Arkivfoto.Bild: Joerg Sarbach/AP
Mannen som själv alltid gillade Obelix bättre än Asterix dog i sitt hem utanför Paris på tisdagen.
– Albert Uderzo dog i sömnen hemma i Neuilly, efter en hjärtattack utan koppling till coronaviruset. Han hade varit extremt trött de senaste veckorna, berättar svärsonen Bernard de Choisy för nyhetsbyrån AFP.
Uderzo föddes 1927 i en liten by i Marne, öster om Paris och gjorde sig ett namn som tecknare i början av 1950-talet, framför allt efter att ha börjat samarbeta med den jämnårige manusförfattaren René Goscinny 1951.
– Det var som en sorts kärlek vid första ögonkastet. Vi talade i timmar och beslutade att börja jobba tillsammans, berättade Uderzo för tidningen Le Monde 2003.
Åtta år senare föddes seriehjälten Asterix – en tapper gallisk motståndsman i en liten by i nuvarande Bretagne under den romerska ockupationen. En hel del av inspirationen kom från det som Albert och hans storebror Bruno själva upplevde när de tog sig till Bretagne under andra världskriget.
När den nye Asterix-tecknaren Didier Conrad och manusförfattaren Jean-Yves Ferri år 2017 gjorde albumet Asterix och det stora loppet kunde de knappast ana hur ökänt en av huvudpersonernas namn skulle bli några år senare. I albumet är Coronavirus en romersk vagnåkarstjärna.Bild: Tecknare: Didier Conrad
Tillsammans hann Uderzo och Goscinny göra 24 seriealbum om gallerna innan Goscinny avled bara 51 år gammal 1977.
Uderzo fortsatte på egen hand med ytterligare tio album fram till 2009, varav två med postuma texter från Goscinny. Han lämnade sedan över Asterix till tecknaren Didier Conrad och författaren Jean-Yves Ferri som gjort ytterligare fyra album.
Conrad har fortsatt på Uderzos linje och fyllt albumen med karikatyrer av nutida kändisar, gärna med udda namn. I ett av de senaste – Asterix och det stora loppet – är exempelvis förre franske Formel 1-stjärnan Alain Prost inritad som gallernas huvudmotståndare: en romersk vagnförarstjärna med det i nuläget tämligen iögonfallande namnet Coronavirus.
Totalt har seriealbumen sålts i nästan 400 miljoner exemplar. Till skillnad mot sin skapelse blev ändå Uderzo aldrig någon välkänd person hos allmänheten.
– Ingen känner igen mig när jag är ute och går. Karaktärer kan bli legendariska, men inte vi, deras fäder, sade han själv enligt AFP.
Uderzo efterlämnar hustrun Ada och dottern Sylvie.
Fakta

Asterix och hans tappra galler

Seriehjälten Asterix föddes i den franska serietidningen Pilote i oktober 1959. Det första albumet, Asterix och hans tappra galler, kom ut i Frankrike två år senare, men i Sverige först 1970.

Huvudpersonerna bor i en liten gallisk by i nuvarande Bretagne som ännu inte ockuperats av romarna. Hjälten Asterix och de andra får enorma krafter av en trolldryck som tillverkas av byns druid, Miraculix. Den ende som inte behöver drycken är Asterix ständige följeslagare Obelix, som är ständigt stark efter att ha fallit ner i trolldrycksgrytan som liten.

Bland de ständigt förekommande personerna finns bland andra hövdingen Majestix, hunden Idefix, den allt annat än framgångsrike trubaduren Troubadix och inte minst Asterix evige huvudmotståndare Julius Caesar.

Gå till toppen