Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronasmittan stoppar Malmö konsthalls storsatsning

Inte heller Malmö konsthalls storsatsning i vår kommer att bli av. Klimatoperan ”Sun & Sea” som vann Guldlejonet på Venedigbiennalen skjuts nu upp ett helt år.

"Sun & Sea" som den såg ut när den framfördes på Venedigbiennalen.Bild: Andrej Vasilenko
Malmö konsthall var en av de kulturinstitutioner som än så länge hade ändrat minst i sina planer efter coronautbrottet. Men nu går det inte längre.
I maj skulle nämligen Konsthallens stora vårsatsning ”Sun & Sea” ha framförts. En operaperformance med lättklädda solbadare på en sandstrand med en artificiell sol och sång om klimatförändringarna. Denna klimatopera gjorde att Litauen vann Guldlejonet för bästa nationella paviljong vid Venedigbiennalen förra året. Bakom verket står konstnärerna Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė och Lina Lapelytė.
Men nu har Malmö konsthall fattat beslutet att coronaviruset gör det omöjligt för klimatoperan att framföras och verkets premiär skjuts upp till den 11 maj 2021.
– Det nuvarande generella läget i Europa med stängda gränser, nyckelpersoner belagda med utreseförbud eller försatta i karantän på obestämd framtid, omöjliggör den genomarbetade produktion Konsthallen hela tiden sett framför sig. Att senarelägga ”Sun & Sea” var definitivt inte enligt planen, men med tanke på verkets innehåll och på vad det vill förmedla är det garanterat lika aktuellt nästa år. Verket gestaltar effektivt den klimatoro som många just nu känner, och den osäkerhet inför framtiden som nu aktualiserats i och med coronaspridningen, säger Mats Stjernstedt i ett pressmeddelande.
Beslutet innebär att utställningen med Inger Ekdahl och Ragna Bley förlängs till den 10 maj. I sommar följer en utställning med Malmöbaserade konstnären Luca Frei.
Som Sydsvenskan tidigare berättat kommer Dubai-konstnären Hassan Sharif att vara höstens stora konstnär på Malmö konsthall med utställningen ”I am the single work artist”. Det står också klart nu att 2021 års första utställning blir med det romska konstnären och författaren Ceija Stojka.
Fakta

Utställningar på Malmö konsthall det kommande året

* Utställningen med Inger Ekdahl och Ragna Bley pågår till den 10 maj.

* Luca Frei 5 juni–30 augusti

* Hassan Sharif 18 september–10 januari 2021

* Ceija Stojka 29 januari 2021–18 april 2021

* ”Sun & Sea” får premiär den 11 maj 2021

Gå till toppen