Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Den viktigaste uppgiften är att samla länets resurser.”

Vi som arbetar på Länsstyrelsen förbereder oss för att hantera en situation där de flesta arbetar hemifrån. Det kan leda till att vissa uppgifter dröjer lite längre. Till exempel skjuts debiteringen av årets miljöavgifter till hösten för att inte ytterligare belasta de skånska företagens ekonomi i vår, skriver Skånes landshövding Anneli Hulthén.

Ta hand om varandra under kommande veckor och månader, skriver Anneli Hulthén.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Coronaviruset och sjukdomen covid-19 är en prövning för hela samhället som få av oss som lever idag har upplevt motsvarigheten till. Vi befinner oss mitt i en pandemi som slår hårt mot människors liv och hälsa. Följderna skonar ingen: småföretagare saknar kunder och hotas av konkurs, människor permitteras och varslas om uppsägning, gränserna är delvis stängda och rörelsefriheten är beskuren.
Ett omfattande arbete görs för att hantera krisen. Regering och expertmyndigheter har vidtagit en rad åtgärder, och kommer att vidta nya, för att bromsa och begränsa smittspridningen. Medarbetare i sjukvård och äldreomsorg jobbar under stor press med att vårda och skydda de mest sårbara, de äldre.
Min egen myndighet, Länsstyrelsen Skåne, arbetar tillsammans med kommuner, myndigheter och Region Skåne för att se till att samhällets funktioner – som fram till nu har tagits för självklara – ska fungera så bra som möjligt även i kristid. Länsstyrelsen håller i samverkanskonferenser flera gånger i veckan där alla aktörer delar en gemensam lägesbild och tar upp frågor som behöver lösas på kort och lång sikt. Den allra viktigaste uppgiften.just nu är att samla länets resurser för att stödja Region Skåne med att hantera spridningen och skydda äldre från att bli smittade av viruset.
Länsstyrelsen är också länken till regeringen och nationella myndigheter, som vi förser med lägesbilder för Skåne och uppmärksammar vilka behov som finns. Bland annat har Länsstyrelsen pekat på att de danska och svenska socialförsäkringssystemen ställer till med bekymmer för gränspendlarna i coronatider och utrett hur covid-19 påverkar den skånska livsmedelsförsörjningen. Det är också Länsstyrelsens jobb att förbereda vad det skulle innebära för Skånes kommuner om en skolstängning måste ske.
I slutet av förra veckan meddelade Region Skåne att det nu finns allmän smittspridning av covid-19 också i Skåne, även om det hittills bara rör sig om enstaka fall. Folkhälsomyndigheten har gått ut med rekommendationer om att begränsa resandet inom storstadsregioner. Det är uppgifter alla måste ta på allvar. Vi som arbetar på Länsstyrelsen förbereder oss för att hantera en situation där de flesta också på vår myndighet arbetar hemifrån, utan att det ska påverka Länsstyrelsens viktiga samhällsuppgifter, så som beslut, utbetalningar och prövningar. Det kan leda till att andra uppgifter dröjer lite längre. Till exempel skjuts debiteringen av årets miljöavgifter till hösten för att inte ytterligare belasta de skånska företagens ekonomi i vår.
Jag är säker på att varje arbetsplats i Skåne funderar i liknande banor. Alla behöver ta ansvar i den här situationen.
Det viktigaste vi som privatpersoner kan göra är att följa myndigheternas rekommendationer. Informationen kan ändras från en dag till en annan och därför är det viktigt att vi alla håller oss uppdaterade via krisinformation.se, som samlar bekräftad myndighetsinformation.
Vid det här laget har vi nog alla lärt oss att tvätta händerna längre och noggrannare. Andra rekommendationer är svårare att hantera. Som att inte besöka äldre släktingar på sjukhus eller äldreboenden, att kanske inte ens hälsa på i påsk. Men det är otroligt viktigt att skydda riskgrupperna, för deras skull, och för att minska trycket på sjukvården.
Ta hand om varandra under kommande veckor och månader. Många känner oro och det kan hjälpa att vi bara pratar med varandra, om än med digitala hjälpmedel. Hjälp äldre eller sjuka släktingar och grannar med att handla eller uträtta ärenden.
Hur långvarig krisen blir vet ingen i dagsläget. Sannolikt får vi leva med effekterna av den under lång tid framöver, inte minst när det kommer till de ekonomiska konsekvenserna där många människor redan förlorat sina arbeten. Men vi är ett starkt samhälle. Vi är ett rikt samhälle. Och vi är ett samhälle som ska hålla ihop även när den här krisen är över. Tillsammans kommer vi att reda ut det här.
Anneli Hulthén, landshövding i Skåne
Gå till toppen