Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmökrögare vill hjälpa människor i karantän

I mörka tider finns alltid ett ljus. Emin Cinar driver Nur kolgrill och handlar dagligvaror åt alla som sitter i karantän. ”Jag kan inte bara sitta med armarna i kors när jag ser det som sker”, säger han.

Emin Cinar driver Nur kolgrill på Bergsgatan i Malmö.Bild: Sara Johari
Emin Cinar har händerna fulla med kassar när han kliver in genom dörren. Restaurangen som vanligtvis brukar vara fullpackad vid lunchtid ekar tomt. Istället för att ta beställningar sprejar han både händer och bord.
– Vi använder en antibakteriell sprej särskilt utformad för restauranger. Eftersom det inte går att köpa handsprit har vi även blandat vår egen. T-röd och vatten, säger Emin Cinar och ler stort.
Efter varje kund ser han till att allting rengörs. Bord, stolar, handtag och toaletter. Allt för att förebygga smittospridningen. Emin Cinar har drivit turkiska kolgrillen Nur restaurang i fyra år. Länge har det gått bra, fram tills nu.
– Besökarna har minskat kraftigt. Jag vill inte att människor ska känna sig rädda för att äta hos oss. Vi har koll på allting och gör vårt bästa för att hantera viruset, förklarar han.
Orosmoln täcker himlen över restaurangerna på Bergsgatan.
– Alla är oroliga över den rådande situationen. Vi vill inte behöva stänga ner. I nuläget har jag fått minska de anställdas arbetstider, säger han.
Men i mörka tider finns alltid ett ljus. Emin Cinar bestämde sig för att satsa på takeaway. Nu kan människor som sitter i karantän, eller som inte vågar lämna hemmet, beställa mat via Foodora. Detta helt utan leveransavgifter.
Läs också Åtta kreativa grepp för att möta krogkrisen i Malmö
Att verksamheten stått stilla har gett honom tiden till att göra annat. Emin Cinar har använt den för att vara en hjälpande hand. I samband med en matbeställning kan den som behöver, få hjälp med att handla enkla dagligvaror. Dessa levereras antingen med matbudet eller av självaste Emin Cinar.
– Jag kan inte sitta med armarna i kors när jag ser det som sker. Människor får panik och bunkrar. Jag tänker på alla som befinner sig i riskzonen och som inte kan ta sig ut för att handla, säger han.
Det har enbart varit positiva reaktioner. Redan första dagen fick han ge sig ut för att handla.
– Det var en kvinna i rullstol som behövde hjälp. Jag handlade lite mjölk åt henne och hon blev jätteglad, berättar Emin Cinar.
Trots att initiativet är nytt rullar beställningar från barnfamiljer och äldre in. Detta glädjer Emin Cinar som uppmanar andra till att göra likadant.
– Mina tankar går till alla människor som sitter isolerade utan anhöriga, panikslagna av ovissheten. I tider som dessa måste vi hjälpa varandra. Vi måste välja gemenskap före egoism, säger han.
Emin Cinar kommer att fortsätta med att handla åt människor som sitter i karantän så länge krisen pågår.
Gå till toppen