Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Manu Dibango avliden i coronavirus

Saxofonisten och musikpionjären Manu Dibango från Kamerun är död.
Han avled på ett sjukhus i Paris efter att ha smittats av coronavirus. Dibango blev 86 år gammal.

Manu Dibango blev 86 år.Bild: Christophe Ena/AP/TT
Manu Dibangos stora genomslag kom med den funkiga singeln ”Soul makossa” 1972. Den banade vägen för hans internationella karriär och berömmelse och underlättade också för Dibango att blanda musikstilar efter eget huvud.
– Jag har haft tur, det finns en låt som publiken kan identifiera mig med. Därmed är det mesta av jobbet redan gjort och jag kan spela lite vad jag vill, konstaterade han glatt i en Sydsvenskanintervju 2007, inför sin spelning på jazzfestivalen i Kristianstad.
— Om du gillar musik och har en öppen attityd, gillar du all musik.
Redan som 15-åring reste Manu Dibango till Paris för att studera och kom in i jazzlivet där. Han etablerade sig snart som internationell musiker och bodde och spelade i en rad länder: Belgien, Frankrike, Jamaica, Zaire, Elfenbenskusten och Kamerun. Under första hälften av 1960-talet turnerade han med den uppmärksammade gruppen Africa Jazz (från dåvarande Republiken Kongo), ledd av Joseph Kabasele.
Makossa är stadsmusik, en av många dansrytmer i Kamerun. Men Dibango mixade stilar friskt, i sin singelhit och hela vägen: afrikanskt, europeiskt och latin- och nordamerikanskt. Han kunde smälta ihop saker som jazz, amerikansk schlager, calypso och västafrikansk highlife och lierade sig med många stjärnor, bland andra Fela Kuti, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare, Don Cherry och Fania All-Stars.
På hans album ”Wakafrica” från 1994 medverkade Peter Gabriel, Youssou N'Dour, Angélique Kidjo, King Sunny Ade och Ladysmith Black Mambazo.
Med Michael Jackson var det lite annorlunda. Manu Dibango stämde Jackson för att han olovandes hade lånat refrängen “mama-say, mama-sa, ma-makossa” till sin låt ”Wanna be startin’ somethin’”. Det hela löstes med en uppgörelse utan rättegång. Även andra artister har samplat ”Soul makossa”, exempelvis Eminem, Rihanna och Kanye West.
Dibango visade upp sitt recept vid Kristianstadskonserten 2007, musiken byggde mer på rytm, saxriff, flöde och atmosfär än på händelserika, utmejslade låtar. Genuin dansmusik. Den sympatiske huvudpersonen lanserade sin speciella pratsång och såg till att flera andra i hans demokratiskt styrda band fick ta plats.
Han passade också på att visa sin kunskap om olika rytmer och afrikanska stilar. Fela Kuti hyllades med "Big Blow" och staden New Orleans med Sidney Bechets "Dans les rues d’Antibes", gjord som lättflytande, baskaggedriven New Orleans-jazz.
Manu Dibango förtjänar att hyllas för sin mångsidighet och öppenhet och minst lika mycket för sin pionjärinsats när det gällt att föra ut och visa upp afrikansk musik i världen och låta den förena sig med andra genrer.
Gå till toppen