Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Cars Stenfeldt

Cars Stenfeldt, Malmö, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 91 år. Han var född i Helsingborg.

Cars Stenfeldt ordförande Malmö idrottsjournalisters klubb Överlämnar Rundturens guldmedalj till Rolf Edling fäktare 1974Bild: Göran Strandberg
Mitt första möte med Cars
 var på hösten 1966. IFÖ Bromölla IF hade hemmamatch på underbara Strandängen. Jag hade som vanligt cyklat dit med fotbollsskorna hängande på styret. På väg till klubbstugan stegade en medelålders man fram till mig.
"Du Dag, nu när du har skrivit på för MFF är du tvungen att byta namn", sa han på ett ganska burdust och rakt sätt.
Jag hade aldrig träffat honom, han hette Carl-Gustav Stenfeldt och var sportjournalist på Expressen. Lite förvånad svarade jag: "Jag ska bli så jäkla bra att du lär dig stava till mitt namn!
" Jag bytte inte namn och han stavade mitt namn rätt, alltid. Detta blev starten till en livslång vänskap. Och vi har skrattat många gånger tillsammans åt vårt första möte i Bromölla.
Cars är en signatur!
 Långt efter min aktiva fotbollstid möttes våra vägar igen på Föreningens Vänner, ett ordenssällskap, som instiftades av MFF-hövdingen Eric Persson år 1933. Medlemmarna är en härlig mix av gamla spelare och trogna supportrar.
Och jag är mycket glad över att jag besökte Cars och hans älskade Kerstin vid Kalkbrottet i Limhamn i strax efter hans 90-årsdag. Han berättade om sitt händelserika liv, han var en fenomenal historieberättare och hans minne var klockrent. Vi skrattade tillsammans i flera timmar. Skrattet var alltid hans vitaminpiller!
Hela mitt liv har jag trott att denne legendar hette Cars. Jag har aldrig hört något annat!
"Mitt första jobb var på Mellersta Skåne med placering i Eslöv. Där sa redaktionschefen att alla måste ha en signatur under sina artiklar. Då skapade jag Cars, som är början på Carl och Stenfeldt. Jag var 17 år då och Cars blev direkt mitt tilltalsnamn för alla. Redan som tonåring älskade jag att skriva, jag blev allmänreporter med sport som specialområde.", berättade han.
Det blev 30 år på Expressen. 
Efter flera år som journalist på olika tidningar gick Cars i mål när Carl-Adam Nycop ringde och ville ha honom till Expressen, som han grundat. Det var det största ögonblicket i Cars karriär.
"Det kändes som om jag hamnat mitt i händelsernas centrum! Han var visionären och tidningsmakaren, som skapade den moderna Expressen, som blev Sveriges största kvällstidning. Och det var självfallet ett starkt erkännande att jag levererade bra saker som skribent.", sa han till mig.
Cars var på Expressens Malmöredaktion i 30 år där slutade som redaktionschef 1993.
Han var alltid intresserad av att jobba och umgås med andra människor. Han fick idrottskontakter i hela världen och var ordförande i Malmö Journalisters Klubb 1969 -2001 samt ordförande i Svenska Sportjournalistförbundet 1974-1993. Detta ledde till internationella uppdrag, som styrelseledamot och vice president i Europeiska Sportjournalistförbundet.
Cars valdes in i Föreningens Vänner i november 2002. Han deltog på 89 möten och var föreningens äldste medlem.
 Alla möten betydde mycket för honom, att få träffa alla MFF-spelare och måltiderna tillsammans. Han älskade alla diskussioner och berättelser från fotbollsvärlden. Idrotten blev hans liv.
Den sista tiden rörde han sig i hemmet med rollator. Han hade problem att gå, ena benet hade svårt att hänga med. När jag gratulerade honom till de 90 åren i efterskott sade han med sitt typiska spjuveraktiga leende: "Jag har levt ett sunt och sedesamt liv. Måttlighet är ju vägen till ett långt liv!
"
Och när jag grattade Kerstin och Cars till fantastiska 61 års äktenskap, sade han med glimten i ögat: "Ja, hon har haft en jäkla tur!
"
Journalisten får alltid sista ordet.
Dag Szepanski
Gå till toppen