Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terrence McNally är död – smittades av corona

Den amerikanske dramatikern Terrence McNally har avlidit efter att han smittats av coronaviruset. Han var bland annat känd för manuset till filmen ”Frankie & Johnny” från 1991.

Terrence McNally var dramatiker och manusförfattare. Arkivbild.Bild: H. Rumph Jr//AP/TT
McNallys förläggare uppger i ett uttalande till AFP att dramatikern tidigare haft lungcancer och att han hade försämrad funktion i lungorna. Under sin livstid vann han fyra Tony- och en Emmystatyett.
Bland hans verk finns bland annat musikaler byggda på verk som ”Spindelkvinnans kyss” och ”Ragtime” liksom egna pjäser som ”Master class” och ”Love! Valour! Compassion!”. Han samarbetade vid flera tillfällen med musikalduon John Kander och Fred Ebb och hans pjäs ”Frankie and Johnny in the clair de lune” blev till filmen ”Frankie & Johnny” med Al Pacino och Michelle Pfeiffer 1991.
Han var öppet homosexuell redan i början av sin karriär och hans verk hade ofta teman som kärlek, aids och homofobi. Flera Broadwaystjärnor och producenter uttrycker nu sin sorg i sociala medier.
”Är förkrossad över nyheten. Han var en gigant i vår värld, som skickligt tog sig an både musikaler och pjäser. Jag är tacksam över hans stora gärning och hans aldrig sinande vänlighet”, skriver ”Hamilton”-skaparen Lin-Manuel Miranda på Twitter.
Terrence McNally blev 81 år gammal.
Gå till toppen