Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Virushjälp från Kina med maktpolitisk baktanke.

Kinas president Xi Jinping skakar hand med den italienske premiärministern Giuseppe Conte.Bild: Andrew Medichini
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Världen över pågår kampen mot coronaviruset. Men det pågår också en storpolitisk kraftmätning för att med olika medel vända en global kris till egen fördel.
De senaste veckorna har hjälp strömmat in till coronakaosets Italien från vad som kan framstå som oväntat håll.
Kuba har skickat en sjukvårdsbrigad med läkare och sjuksköterskor, inalles 52 personer, till den hårdast drabbade italienska regionen, Lombardiet. Inför avfärden poserade brigadens deltagare med ett jätteporträtt av den förre kubanske diktatorn Fidel Castro.
”Vi är alla rädda, men vi har en revolutionär plikt att fullgöra”, sade intensivvårdsspecialisten Leonardo Fernandez till nyhetsbyrån Reuters.
Ryssland skickade för några dagar sedan nio militära transportplan fyllda med medicinsk utrustning, och ett team medicinska experter till Italien. Flygplanen var utsmyckade med dekaler med texten From Russia with love – från Ryssland med kärlek.
När planen sent i söndags kväll landade på en militärflygplats söder om Rom togs de emot av den italienske utrikesministern Luigi Di Maio.
Kuba och Ryssland i all ära, men den tunga aktören i det maktspel som pågår är Kina, pandemins källa, som nu lägger all politisk kraft på att försöka skriva om historien. I denna nya berättelse som Peking regisserar och frenetiskt kolporterar – dessvärre inte utan framgång – är Kina hjälten, inte skurken.
Ingen kan i det läge som uppstått klandra Italien för att landet tar emot den hjälp som finns att få. Den hårt pressade italienska regeringen, i ett land vars sjukvård är nära att kollapsa under trycket från coronapandemin, har varit kritisk mot EU.
Kritiken är till viss del befogad. Inledningsvis gav EU prov på både villrådighet och splittring. Medlemsstater stoppade export av sjukvårdsutrustning och det var inte helt lätt för EU-kommissionen att få gehör för den självklara ståndpunkten att de inre gränserna måste hållas öppna för ett fungerande varuflöde – inklusive mediciner och medicinsk utrustning.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att även om EU har en kompletterande funktion när det gäller folkhälsa och även har en egen smittskyddsmyndighet, ECDC, så är sjuk- och hälsovård i allt väsentligt de enskilda medlemsstaternas ansvar.
Vad EU främst kan göra, och gör, är att på olika sätt lätta de tunga ekonomiska bördor som medlemsstaterna står inför i spåren av pandemin. Förra torsdagen presenterade den europeiska centralbanken, ECB, ett stödpaket värt motsvarande 8 300 miljarder svenska kronor.
Kina hann före både Kuba och Ryssland när landet sände en delegation medicinska experter till Italien. De senaste veckorna har Kina i olika omgångar skickat medicinsk utrustning och experter, likaså flera hundra läkare, till Italien. Och inte bara till Italien. Hjälp har strömmat från Kina till olika länder i Europa. I onsdags överlämnade den kinesiske ambassadören i Aten över 50 000 medicinska skyddsmasker till Greklands hälsominister. Samma dag landade ett kinesiskt plan med mängder av medicinsk skyddsutrustning i Frankrike.
Parallellt med charmoffensiven i Europa sprids desinformation som går ut på att coronaviruset i själva verket är ett biologiskt vapen, framställt av USA, som Kina idag utmanar på världsarenan, ekonomiskt såväl som politiskt.
Genom kinesiska myndigheters inledande försök att mörklägga virusutbrottet gick värdefull tid förlorad och smittan kunde spridas ut över världen. Det rimmar illa med den bild av det egna systemets överlägsenhet som det kinesiska kommunistpartiet och landets ledare Xi Jinping arbetar så hårt för att befästa.
Kina tycks nu för egen del ha bemästrat epidemin. Landet, som före coronautbrottet spelade en ledande roll när det gäller produktion av läkemedel och sjukvårdsutrustning, har i detta läge goda möjligheter att erbjuda andra länder assistans på olika sätt.
Men det är inte humanism som vägleder Kinas agerande utan kall, beräknande maktpolitik.
Detta måste EU:s medlemsstater hålla i minnet. Och stå enade genom krisen och efter krisen. Starkare tillsammans.
Gå till toppen