Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsök över telefon: ”Din son är allvarligt skadad”

En person som uppgav sig vara från polisen ville att den 73-åriga kvinnan skulle öppna sin bank på telefonen. När kvinnans ena son sedan kom dit så tog han över luren. Då la bedragaren på, och misslyckades därmed att komma över den äldre damens bankuppgifter.

– Personen säger sig ringa från polisen med information om att en av hennes söner är allvarligt skadad och hon ombeds logga in på sin bankdosa. Men polisen jobbar inte så, säger Joakim Nyberg på polisen i Lund.
Det var inte sonen som uppgavs vara skadad som kom hem till sin mor.
Under det gångna året har polisen i Lund sett en ökning av just denna typ av bedrägerier:
– Man uppger att man kommer från banken, polisinstitutionen eller brandmyndigheten.
Denna typ av samtalsmodell går ut på att bedragarna ringer upp en äldre person och uppger att denne blivit beviljad ett lån. Sedan kopplas samtalet över till en annan person som ska annullera detta lån. Därefter ombeds den äldre att logga in på sin telefon.
Enligt Joakim Nyberg är denna modell ny.
– Det är något nytt som vi inte har sett innan, att man kopplar över och jobbar synkroniserat mellan olika telefoner.
Huruvida ökningen av denna ökning är kopplad till coronasituationen eller inte är enligt Joakim Nyberg för tidigt att säga.
– Det är lite för tidigt att säga just det, men hittills kan man säga att denna typ av bedrägerier har ökat.
Gå till toppen