Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stockholmsbörsen steg efter nytt krispaket

Handeln var svängig på Stockholmsbörsen men OMXS-index hade vid stängning på onsdagen stigit 4,3 procent. Regeringens krispaket för småföretagen togs emot väl.

Stockholmsbörsen steg på onsdagen. Bildmontage.Bild: Johan Hallnäs/TT
Klockan 17.00 inledde regeringens och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna sin pressträff om satsningar på småföretagen i spåren av coronavirusets framfart. När förslagen kom steg kurserna på Stockholmsbörsen markant och vid stängning klockan 17.30 var OMXS-index upp 4,3 procent.
Under början av dagen gjorde det gigantiska stimulanspaketet i USA att Stockholmsbörsen inledningsvis stärktes kraftigt – upp drygt fyra procent – efter tisdagens uppgång på 7,3 procent.
Därefter följde dock högst blandad utveckling där index under en period även backat innan den på nytt hittat stöd.
På storbolagssidan märks framförallt verkstadsbolaget Atlas Copco som steg 9,6 procent.
Även Handelsbanken, som på tisdagen meddelade att man skjuter på besked om utdelning till aktieägarna, hade god utveckling. Aktien steg 9,1 procent och är därmed bland de bäst presterande storbolagen. Klädjätten H&M gick också bra och lyfte 8,8 procent. Även Alfa Laval hade en bra dag och klättrade 7,7 procent.
På nyhetsfronten meddelades det att ståltillverkaren SSAB föreslår en sänkt aktieutdelning till 0:75 kronor från tidigare 1:25 kronor. Aktien steg 2 procent.
Utanför storbolagslistan steg hälsovårdsbolaget Medicover kraftigt, upp 18,2 procent, på ny rekommendation från Nordea.
Dagens kursrökare var dock läkemedelsbolaget Oasmia efter nyheten att man tecknat ett samarbetsavtal med ett amerikanskt bolag. Oasmia steg hela 29,4 procent.
Även de ledande europeiska börserna steg. DAX-index i Frankfurt gick upp 1,8 procent, medan CAC40-index i Paris och Londonbörsens FTSE100-index båda steg 4,5 procent.
Gå till toppen