Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Orolig bostadsmarknad i coronakrisens spår

De senaste månaderna har bostadspriserna i Skåne och framförallt i Malmö pekat uppåt. Nu verkar det snarare som att prisutvecklingen på marknaden mattas av – på grund av corona.
– Det har blivit en stressad marknad med oroliga köpare och säljare, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

De senaste veckorna har antalet annonser publicerade på Hemnet ökat jämför med tidigare år. Skälet till det är coronaviruset, enligt Erik Holberg, marknadsanalytiker på Hemnet.
Finanskrisen år 2008 satte sina spår på bostadsmarknaden, med sjunkande priser. Den nuvarande coronakrisen tyder på en liknande förändring.
– Den tolkning vi gör är att det sker en dramatiskt ökning av antal bostäder som läggs ut till försäljning, säger Erik Holmberg.
Han beskriver marknaden som stressad. Många säljare som planerat att göra sig av med sina hus och lägenheter under våren, har valt att tidigarelägga sina försäljningar.
– Det finns en risk att det ökade utbudet av säljare på marknaden, där efterfrågan är relativt konstant leder till prispress, säger Erik.
Huruvida effekterna är långsiktiga är svårt att förutspå. Om människor blir arbetslösa till följd av coronaviruset så påverkar det människors vilja att köpa och inneha bostadsrätter. Om människor blir arbetslösa under lång tid kan det få svåra konsekvenser för människor med bolån.
Jesper Björnsson arbetar som mäklare på Fastighetsbyrån i Malmö där de också ser förändringar i bostadsmarknaden.
– Vi märker av coronaeffekten, men marknaden är fortfarande förvånansvärd stabil skulle jag säga, om något så är det färre visningsgäster.
Märker ni av något på köpares inställning?
– Vi upplever som sagt fortfarande en stabil marknad. De visningsgäster som kommer är de som är intresserade av att köpa, inte så många fönstershoppare. Men vi har också haft någon enstaka köpare som blivit varslad, så vi inte har kunnat genomföra affären, säger Jesper Björnsson.
Coronaviruset slår till på en aktiv marknad, där Skåne och framförallt Malmö har haft en positiv prisutveckling de senaste månaderna.
– Senaste statistiken visar ju rekordprisnivåer i hela riket, och då inte minst i Skåne och Malmö, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.
Han fortsätter:
– Men vi ser inga solklara tecken på prisras, även om det just nu är en orolig marknad med köpare och säljare och den troliga effekten skulle bli att priserna sjunker något.
Gå till toppen