Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försvarsminister död under fredsförhandlingar

General Abdel Fattah al-Burhan, till vänster, som lett militärrådet i Sudan i möte med Sydsudans president Salva Kiir i oktober i fjol i samband med diskussioner om fredsförhandlingar. Arkivbild.Bild: Suna/AP/TT
Sudans försvarsminister Jamal al-Din Omar har avlidit efter en hjärtattack i grannlandet Sydsudans huvudstad Juba, där han deltog i fredssamtal med rebellgrupper, uppger militären.
Omar var en av medlemmarna i det militärråd som tog över makten i landet efter att ha avsatt diktatorn Omar al-Bashir i fjol. Han fortsatte sedan som försvarsminister i den nuvarande övergångsregeringen efter en överenskommelse om maktdelning mellan militären och den civila proteströrelsen.
Omar antog en ledande roll i fredssamtalen som inleddes i oktober för att försöka lösa en rad konflikter i bland annat Darfur. Samtalen skjuts nu upp tillsvidare, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Suna.
Tusentals människor har dödats i inbördeskrigen i Sudan, däribland konflikten i Darfur där rebeller stridit mot regeringen sedan 2003.
I januari skrev en fraktion inom rebellgruppen SPLM-N under en preliminär överenskommelse med regeringen som öppnat möjlighteer för ett bredare avtal.
Gå till toppen