Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny infektionsavdelning på Sus skapades på rekordtid

Samma pandemi som sätter stopp för andra tävlingar drev laget med Nina Sackman och Åsa Myrefelt att notera en ny rekordtid. Det tog dem bara 48 timmar att förvandla idén om en ny infektionsavdelning till vårdfärdig verklighet. Så ökar Sus sin beredskap när covid-19 tar fart.

Sjuksköterskorna Nina Sackmann (t.v) och Åsa Myrefelt är enhetschefer på Sus i Lund.Bild: Tom Wall
Sjuksköterskorna Nina Sackmann och Åsa Myrefelt har arbetat länge som enhetschefer på Skånes universitetssjukhus Sus i Lund. En dag i förra veckan fick de frågan om de kunde tänka sig att starta en ny avdelning för vård av patienter med covid-19.
Grundbemanningen för sex patienter är en sjuksköterska och två undersköterskor per skift. Till detta kommer naturligtvis läkare och medicinska sekreterare.
Själva lokalen var inget problem. En utrymning av avdelning 86 på Sus i Lund ingår sedan tidigare i sjukhusets planer för en epidemi.
Men hur bemannar man en ny infektionsavdelning med personal som inte finns? Sjukvården i Region Skåne kännetecknas inte av sysslolöshet.
– I vanliga fall tar det lång tid att starta en ny avdelning. Men nu gick alla inblandade på Sus all in för att lösa det här, säger Nina Sackmann.
Åsa Myrefelt, Nina Sackmann och Malin Inghammar på den nya infektionsavdelningen.Bild: Peter Frennesson
De satte igång vid lunchtid på onsdagen. Två dygn senare kunde den nya vårdavdelningen öppna. Tolv inledande vårdplatser blir tjugofyra om ett par dagar, för även om samhällsspridningen av covid-19 hittills varit måttlig i Skåne ingår en kraftig ökning i den eskaleringsplan som krisledningen på Sus har tagit fram.
– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss på det värsta, säger Camilla Tropp-Ekelund, chef för vårdområde infektionssjukdomar på Sus.
Hur bemannar man då en ny vårdavdelning?
På kort sikt finns personal som är beredd.
Resursteamet på Sus fungerar som ett internt bemanningsföretag. Därifrån har vårdpersonal rekryterats till de första veckorna.
– Där fanns sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare som på kort tid var redo att ta emot de första patienterna, säger Nina Sackmann.
Många sjukvårdsanställda är beredda att ställa upp i dagens krisläge, säger Nina Sackmann som varit med om att bygga upp den nya infektionsavdelningen på Sus.Bild: Peter Frennesson
På längre sikt behövs frivilliga.
”Vill du bidra i den skånska vården i den här ansträngda situationen? Kontakta Region Skåne”, lyder maningen som publicerats på Facebook och en rad andra sajter.
– Det är ett fantastiskt engagemang. Vi har fått många som anmält sig. , säger Camilla Tropp-Ekelund.
– Utmaningen blir att skapa en vårdenhet som är trygg och stabil i längden även om en del av personalen är ett hopplock
Läkare ändrar sitt schema.
Under de första veckorna arbetar infektionsklinikens ordinarie läkare på den nya avdelningen. På längre sikt förväntas alla ställa upp solidariskt.
Mycket tid frigörs när alla läkare på Sus nu drar ner på forskningstid och externa uppdrag, och många planerade mottagningsbesök ställs in.
– All personal på Sus, inte bara läkare, kommer efter behov att omfördelas utifrån den eskaleringsplan som finns, säger Camilla Tropp-Ekelund.
Camilla Tropp-Ekelund är chef för vårdområde infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus.Bild: Peter Frennesson
Fortfarande vårdas patienter med covid-19 på den befintliga infektionskliniken i Lund. På den nya avdelningen finns patienter med andra infektionssjukdomar.
– Vi har inte haft plats för alla de ”vanliga" patienterna, utan tvingats lägga dem på olika håll i huset för att ge plats åt covidpatienter. Nu kan vi ha dem här på infektionskliniken. Det är viktigt för patientsäkerheten, säger Malin Inghammar, infektionsläkare och sektionschef.
Men läget kan snabbt förändras. I Region Skånes beredskap ingår en samhällssmitta där många patienter kräver intensivvård.
– Tidigare lades covidpatienter in på sjukhus även om de inte var särskilt sjuka, så att de kunde hållas i karantän. Så är det inte längre, säger Malin Inghammar.
– Med en samhällssmitta gäller det att ta hand om dem som inte klarar sig hemma. Det är det som vi håller på och ställer om till nu: Alla som läggs in på sjukhus är svårt sjuka.
Gå till toppen