Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Paxxo ställer om mot sjukvårdens nya behov

Malmöföretaget Paxxo har sett orderingången falla med 30 procent på sina tåliga plastsäckar, bara den senaste veckan.
– Vi klarade oss bra länge men nu har det gått snabbt. Utmaningen är nu att ställa om, för oss handlar det om att anpassa oss efter sjukvårdens förändrade behov, säger vd Henrik Péters.

Paxxo började året urstarkt. Bolaget växte med 20 procent under årets första månader och började förbereda en stor investering av en ny automatiserad tillverkningslina.
– Vi har till och med haft fullt att göra i mars, men på bara en vecka föll orderingången med 30 procent och nu har vi en orderstock på bara tre veckor. Min bild är att det just nu råder panik där alla håller hårt i sina pengar, säger Paxxos vd Henrik Péters.
Paxxos vd Henrik Péters vill ha extra mycket plastrullar i lagret.
Paxxo har utvecklat ett sopsäcksystem som bygger på att tunna och starka plastsäckar tillsammans med en ställning kan göra avfallshanteringen på företag mer hygienisk och smidig. Ifjol växte bolaget med 7 procent och omsatte 112 miljoner kronor. Ingen av de 45 anställda har sagts upp hittills och maskinerna går fortfarande 24 timmar om dygnet. Men delar av den planerade investeringen på 15 miljoner skjuts på framtiden och all extrapersonal fått sluta och det är stopp på övertidsarbete.
– Vi ska heller inte utesluta kortidspermitteringar i vår, enligt regeringens förslag. Det är ett bra förslag, för oss handlar det om att inte tappa kompetens.
Paxxo är helt familjeägt och grundades av Henrik Péters far. Ungefär 70 procent av omsättningen går på export. Kunderna finns inom bland annat sjukhus, restauranger och dagligvaruhandel. Hela 35 000 reningsverk använder Paxxos system.
Det är framför allt inom hotell och restaurang som beställningarna rasat. En stor kund är Park and Resort, som driver många nöjesparker där vårstarterna nu skjuts upp.
Inom sjukvård och hälsovård är efterfrågan ungefär som tidigare men här ser Henrik Péters stora möjligheter.
– En styrka med vårt system är att det är hygieniskt eftersom personalen bara behöver ta på utsidan av säcken. Det är särskilt viktigt nu när smittorisken är så stor.
Bolaget har fått två stora order från sjukvården i Polen och Tjeckien som är en direkt effekt av Coronaviruset. Det är på en avfallsförseglare som gör lufttäta påsar kring avfallet. Dessutom pågår kontakter med Socialstyrelsen där Paxxo säger sig vara beredd att tillhandahålla sitt sopsäckssystem till regioner som har brist på avfallssäckar eller om det byggs provisoriska sjukhus.
– Vi håller också på att testa om vår veckade plast passar för heltäckande skyddsutrustning för vårdpersonal. Generellt handlar det för oss om att ställa om vår produktion till sådant som efterfrågas. Det är också vårt sätt att bidra med något i den här enorma krisen, säger Henrik Péters som berättar att dom var tidigt ute att ta höjd för Coronakrisen genom att fylla sitt lager med insatsvaror. Bolaget köper en del från Kina där produktionen är tillbaka på hyfsat normala nivåer igen. Plasten köps från bland annat Italien, ett land som i princip är nedstängt, men där plastfabriker har tillstånd att fortsätta producera. För att klara eventuella personalproblem försöker Paxxo lagra extra mycket plastrullar just nu.
-Hitintills har vi faktiskt fått våra leveranser. Vi är ett litet företag och därför alltid försökt att vara extra schyssta mot våra underleverantörer, till exempel inte pressa dem på betalningstider. Jag vill verkligen tro att vi får igen det nu och att vår långsiktighet har betalat sig.
Vad tycker du om regeringens åtgärder för att lindra effekterna av Corona?
– Det är bra att de agerar men jag skulle vilja se ännu mer konkreta åtgärder som slopade arbetsgivaravgifter och nya typer av RUT-avdrag. Möjligheten att skjuta upp skatt är ingenting som vi kommer använda, det får man ju bara betala tillbaka dyrt för senare och vi har en kassa som gör att vi slipper, säger Henrik Péters som spår att Coronavirusets effekter kommer påverka sättet både konsumenter och företag agerar, i grunden.
– Människor kommer tänka på hur vi reser och äter på ett helt nytt sätt. För företagens del tror jag många inser att det faktiskt går ganska bra att göra affärer fast man inte träffas. Kanske kommer det gynna oss svenskar som inte har några problem med att hålla social distans till andra människor. Det är ju en del av vår själ.
Gå till toppen