Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandberg vill ha ny juridisk bedömning om hyresfria månader

Är det trots allt ändå möjligt för kommunen att efterskänka hyror till drabbade företagare i coronakrisen? Det vill Philip Sandberg (L) veta.

Philip Sandberg (L): ”Beroende på svaret så får vi se vad det finns för vägval och vad vi har för verktyg.”Bild: Sandra Henningsson
Som Sydsvenskan tidigare berättat säger den styrande Lundakvintetten nej till Socialdemokraternas förslag om att näringsidkare i drabbade branscher, exempelvis restauranger, ska få två månaders hyresfritt.
Anledningen är att det juridiskt bedöms som olagligt.
Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) berättar att han har haft kontakt med ungefär 15 kommunstyrelseordförandekollegor runt om i landet – både borgerliga och socialdemokratiska – och säger att alla gör samma bedömning.
Trots det vill han ha ytterligare ett juridiskt utlåtande och har vänt sig till samarbetsorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner, för att få svar.
Om det skulle vara möjligt, tycker du då att man borde ge hyresfritt?
– Man ska vara försiktig med att utesluta saker och ting eftersom situationen är så pass graverande och har förändrats från dag till dag. En utgångspunkt måste vara att vi följer lagstiftningen. Beroende på svaret så får vi se vad det finns för vägval och vad vi har för verktyg, säger Philip Sandberg.
S-förslaget om två hyresfria månader kommer att diskuteras av kommunfullmäktige på torsdagen i samband med att kommunens åtgärdspaket för att hjälpa näringslivet ska klubbas formellt.
Åtgärdsprogrammet – som alla partier ser ut att ställa sig bakom – innehåller bland annat avgiftsbefrielse för uteserveringar, möjligheter att få uppskov med betalningar för företag och gratis parkering på Lunds gator.
Gå till toppen