Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska patienter bryter mot besöksförbudet – risk för smittspridning på sjukhusen

Vården i Skåne slår larm: Smittspridning kan ske inne på sjukhusen när patienter träffar anhöriga på sjukhusområdet – trots besöksförbudet. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Skåne är nu 244, en ökning med sex fall det senaste dygnet.

Sjukvården slår larm: Patienter bryter mot besöksförbudet – träffar anhöriga på sjukhusområdet.Bild: Johan Nilsson/TT
För att minska smittspridningen infördes besöksförbud på de skånska sjukhusen den 12 mars. Men nu slår vården larm om att patienter bryter mot förbudet.
”Det förekommer till exempel att patienter går ut från avdelningarna och träffar närstående på kaféer på sjukhusområdet. På så vis finns det risk för att patienter kan ha utsatts för smitta när de återvänder till avdelningarna”, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
Rasmus Havmöller, regional chefsläkare på Region Skåne, är orolig:
– Vi måste alla hjälpas åt för att minska risken för smittspridning och därmed skydda våra patienter och medarbetare. Därför är det oerhört viktigt att alla respekterar besöksförbudet, personalens anvisningar och Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Alla måste ta ett ansvar, säger han i en kommentar.
Smittspridning inne på sjukhusen kan få allvarliga konsekvenser.
– Det skulle drabba de mest utsatta, säger han.
Region Skåne ber nu patienter, så länge de är inlagda på sjukhus, att hålla kontakt med anhöriga via telefon eller sociala medier.
Cirka 3 300 personer har provtagits i Skåne hittills. Vid lunchtid på onsdagen hade sjukvården konstaterat 244 fall av covid-19.
23 personer vårdas på sjukhus till följd av viruset, varav sex får intensivvård. Ett dygn tidigare var det 16 personer som fick sjukhusvård, varav tre intensivvård.
Gå till toppen