Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sus får specialuppdrag om endometrios

Kvinnokliniken på Sus får ett av de fyra tillståndet i landet för avancerad behandling av sjukdomen endometrios, som drabbar var tionde kvinna i fertil ålder.

Det beslutade nämnden för högspecialiserad vård på onsdagen.
– Det är väldigt glädjande, säger regionrådet Gilbert Tribo (L), som själv sitter med i den nationella nämnden som fördelar specialiseringsuppdrag.
Endometrios är en smärtsam sjukdom som beror på att livmoderslemhinnan växer utanför slemhinnan. En av tio kvinnor beräknas vara drabbad och av dessa har cirka en femtedel så svåra besvär att de behöver medicin eller operation.
Problemen blir som värst i samband med mens och det har beskrivits som att ha ”konstant gallstensanfall”.
Nämnden för högspecialiserad vård fördelar olika typer av avancerad vård bland Sveriges sjukhus. Tanken är att vissa specialiserade behandlingar ska koncentreras till ett fåtal ställen.
Just för endometrios gick uppdraget till Skånes universitetssjukhus, Karolinska i Stockholm, Sahlgrenska i Göteborg och Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Sedan tidigare har Sus uppdrag inom den högspecialiserade vården på ett antal områden, bland annat hjärt- och lungtransplantationer, hjärtkirurgi och ett par specialiserade områden inom barnkirurgi.
Gå till toppen