Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige bara självförsörjande på tre livsmedel: ”Viruset ställer frågan på sin spets”

Än så länge håller leveranskedjorna för livsmedel till Sverige. Men försörjningen av mat är skör och bygger på att EU-länderna förblir solidariska med varandra.
”Corona sätter strålkastarljuset på att Sverige i dag har låg självförsörjning av livsmedel”, säger Therese Frisell på Livsmedelsverket.

Sverige klarar sitt eget behov av morötter, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.Bild: Britt-Mari Olsson
På 1980-talet var Sverige 100 procent självförsörjande på alla viktiga baslivsmedel. Nu är siffran nere på under 50 procent. Sverige klarar bara sitt eget behov av socker, morötter och spannmål. För andra livsmedel är Sverige beroende av import och det gäller inte bara sådant vi inte kan producera själva utan även mat som passar svenska åkrar och djurstallar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen