Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sylvegård: ”Jag är orolig för hela samhället”

Coronaviruset slår undan benen på många branscher. Malmö Redhawks Patrik Sylvegård är djupt bekymrad.
– Framtiden blir tuff. Det här slår dramatiskt. Jag är orolig för hela samhället på längre sikt.

Patrik Sylvegård, sportchef och vd i Malmö Redhawks, är orolig över framtiden.Bild: PETTER ARVIDSON
I sin roll som sportchef och vd för Malmö Redhawks följer Patrik Sylvegård utvecklingen, men allt är svåranalyserat. Ingen vet hur klubbens årskortsinnehavare och sponsorer reagerar.
– Ska vi dra ner på verksamheten med fem, tio eller tjugo procent? undrar Patrik Sylvegård.
SM-slutspelet blev inställt och värvningsförbud råder i SHL sedan den 18 mars, förutom för unga spelare som är aktuella för rookiekontrakt. Övergångar som är gjorda före stoppet, men ej är presenterade, är också giltiga. Malmö Redhawks har några värvningar i den sistnämnda kategorin: Markus Lauridsen, Pathrik och Ponthus Westerholm (som Sydsvenskan skrivit om tidigare).
– Vi har några platser i truppen som fortfarande är vakanta, men har vi inte råd så kan vi inte värva mer, säger Patrik Sylvegård och fortsätter:
– Fördelen vi har i Malmö är att vi har varit i den här situationen tidigare, inte med coronaviruset, men vi har fått vända och vrida på varje krona. Många klubbar har bara kört på. Vi är kanske en av få klubbar som gör en liten vinst efter grundserien. Andra lever mycket på slutspelet, säger Patrik Sylvegård.
Malmö Redhawks har tidigare aviserat att det skulle bli en liten höjning av spelarbudgeten, som då skulle landa på runt 40 miljoner kronor, vilket räknas som en relativt liten budget jämfört med vad de flesta av konkurrenterna kan spendera. Men i coronavirusets spår lär allt förändras.
– Om det här slår riktigt hårt mot samhället och varar över sommaren, då spelar det ingen roll. Då kvittar det vad vi har i spelarbudget. Om vi har 35, 30 eller 25 miljoner kronor, det är för mycket i vilket fall som helst, säger Patrik Sylvegård.
Då kanske det blir tal om omförhandlingar av befintliga spelarkontrakt?
– Så är det. Förmodligen kan det bli så om det här pågår över tid, säger Patrik Sylvegård.
Inget tal om permitteringar av kanslipersonal eller andra medarbetare?
– Nej, inte i dagsläget. Men vi tittar på olika scenarier, det här är inget kul. Idrotten är kanske det första man drar ned på. Samtidigt märker man hur mycket folk saknar idrotten, säger Patrik Sylvegård.
Gå till toppen